Thursday, September 21, 2006

Elmali kurabiye



Kurabiye hamuru
3 bardak un
1 paket margarin (250 gr)
1 kasik yogurt
1 fincan pudra sekeri (toz seker de olur)
1 cay kasigi kabartma tozu
1 paket vanilya


tum mazemeler karistilip, sert bir hamur haline getirilecek, anne tabiriyle "halledilecek". bu halledilme isinden kasit simdiye dek tam olarak tanimlanamadi, tamamen size kalmis. tarifin en can alici noktasi ise yaptiginiz hamurla cok oynamayin ibaresi. nice hamurlar gorduk coluk cocugun maskarasi oldu, kediler cicekler sekillendi, dondu geldi kurabiye oldu demeyin, elmali kurabiye hamuruna kisa ve oz davranin, tavrinizi netlestirin. siz hamurla ugrasirken bir yandan icine saracaginiz ici hazirlamakta fayda var. daha soguyacak bir de...

Elmali ic
3 eksi elma
1 cay bardagi seker
kirik ceviz
biraz tarcin

rendelediginiz elmalari, sekerle kisik ateste elmalar suyunu cekene kadar pisiriyorsunuz. ocaktan almadan once tarcin ve cevizi ekleyerek son kez karistiriyorsunuz, sogumaya birakiyorsunuz.

hamuru cok ince olmayan kalinlikta-2 mm-merdaneyle acarak ince uzun ucgenler kesiyorsunuz. yillar yili en cok vakti bu ucgenlerin duzgun esit boyutta olmasina harcayan ben isin puf noktasini kisa zaman once ogrendim (buradan takip edebilirsiniz). tencere kapagiyla muntazam daire kesip 8'e boluyormussunuz meger! ucgenlere elmali ici doldurup sararak katliyorsunuz, sekil bozuk olursa da telas etmeyin tadi ayni, nasilsa oyle de olsa boyle de olsa yenecek. bir sekilde islemi bitirip kurabiyeleri tepsiye dizince, orta sicakliktaki firinda -160C- kurabilyeler beyaz kalacak sekilde pisiriyorsunuz.

firindan cikar cikmaz yani sicakken, uzerlerine vanilya katilmis pudra sekeri ekerseniz tadindan yenmeyecegini goreceksiniz.

Afiyet olsun.

2 comments:

Anonymous said...

Ellerine saglik, ne guzel kurabiye bunlar.

Simdi yalniz eksi elma demissin, cok da eksi olursa kurabiye tatsiz olmaz mi? Eldeki tatli elmadan yapsam cok farkli mi olur?

MorKoyun said...

sevgili anonim, eksi elma bu tarife mayhos bir tat veriyor olsa da tatli elmalar da kullanilabilir...afiyet olsun