Tuesday, August 07, 2007

Neydim ne oldum meselesi

Cok gormus gecirmis biberler bunlar.
Ankara gunesinde bronzlasip,
Pasabahce kutularinda itinayla geldiler gurbet ele.
Birlikte haslandiklari patlican dostlarini dolma tenceresine ugurlayip,
Buzlukta kizartilacaklari gunu beklediler.
Az yagli tavada soyyle bir cevrildiler.
Sarimsakli yogurtlanip once,
kirmizibiberli kizgin tereyag sosuna bulanip
yendiler.
Afiyetle.

24 comments:

Anonymous said...

Arka sayfa guzeli gibi olmus, eline saglik!

HMF said...

afiyet olsun:)ellerine saglik..

sen esas gelde buralarda yiyelim hep beraber..ege bolgesinde mesela..halis zeytinyagi ile kizartip..oohhh:)

Daphne said...

yemek fotografi ve tarifi eklemek, bu yemeklerden bahsetmek, hatta yemek icmek, insanin canini cektiren seylerden konusmak bundan sonraki 6 ay boyunca yasaktir!

Bu yasaga uymayan Berceste gibi yapar getirir :P

Berceste said...

Berceste masumdu, kocası bugün doğumgünü idi demiş, Defne de paso Birtday cake'den kek ile bağlantı kurup tutturmuştur, biline! Sonra da el mecbur hanıma kek yapılıp götürülmüştür taaa Londra'ya, dikkat et, Amerika'dan gelmesi zor olur :)

Biberler hem kurutulup, hem nasıl kızartılıyor, ben o kısma çalışamadım hocam sular kesikti, anlatır mısınız?

Berceste said...

Defne hocam anlattı gerek kalmadı, gerekli cümle burnuma sokuldu, şimdi patlıcan dolması istiyor ona göre!

Daphne said...

arti cek gulas'i istiyo canim :'(

Meltem said...

Fotoğraf yemek dergisi kapağına cuk oturur valla. Nefis görünüyor nefis... Bu arada beni de linklerine eklemişsin gördüm. Çok mutluyum:))))

rahel said...

Benimki -ki kocam olur kendisi- görse şimdi bunları, halis bir "Angaralı" olarak "bana da yap" diye tutturur. (O kadar sade ve o kadar güzel anlatmışsın, teessüf ederim!) Ben de babaaanneye ya da anneanneya telefon eder isterim. Olmadı, gider mısır çarşısına alırım. O kadar kolay olur.

Yazık bu gurbettekilere yahu! Yazmayın böyle birbirinizin dibini düşürecek şeyler. :) Ya da verin bana adresinizi göndereyim ben size. Ciddiyim valla. Kıyamıyorum yorumlarınızı okuyunca.

Daphne said...

Valla Rahel gelince ben de alicam kuru bilumum sebze...nasil canim istedi anlatamam :D
Bu kiz hep boyle yapiyo ama, o kadar yemek goruyorum nedense burda gorduklerimi hep canim cekiyo..

Olmadi Morkoyun'un annesine ugrarim artik gelince :P

Herbert said...

ama oldu mu, mundar olmuş o biberler, asıl onların dolması yapılsındı

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Yahu bu kadar güzel anlatılır, bu kadar da iştah açıcı bir resim koyulur mu? Tam da yemek saati... cık cık cık kınadım seni.:)))

Anonymous said...

ben de getirmistim patlican, biber ve bamya kurusu bir sene.yazin gittigimde alip kurutmustuk benim icin. tarhana zaten herkesin valizine giren ilk seydir herhalde. hatta bir kere ev makarnasi getirmistim. sonra bir de kuru nane, ne yapacaksam o kadar naneyi kac sene once getirmistim hala bitmedi.
afiyet olsun, senin biberler pek guzel gorunuyor.

B5 said...

Ellerine saglik ne güzel yazmissin..
:(.. Ben bilmiyorum pek bunlari. Büyük halalardan biri yapar sonra da zeytinyaginda saklar ama.. O baska birsey galiba(Italya'daki)...
Elif (Huthut kusu) demisti karton kutuda ABD ye götürüyorum kurutulmuslari diye. Patlican mesela..
Bulamadim ki Datca'da olsaydi da, alsaydim. Onu yapmayi da bloglardan ögrendim..

Bamya da mi kurur Pelin!???
Bir tek cilegi dört mevsim bulmak isterdim galiba. Onu da mi kurutsak ne...

MorKoyun said...

Anonimcim yogurtlu sosun altindan frikik veren biberlerimi arka sayfa guzeline benzetmen ilginc:))

Hidroksican siz simdi Gemlik'ten zeytin de almissinizdir boyle cizik cizik di mi. Ben kizartma istemem zeytinyaga bandigim ekmek yeter:)Of ya:)

Tamam Defne kardesim, yayimlamayacagim bundan gayri yemek resmi. Yedigim ictigim benim olacak ama gezdigim gordugumun buyuk kismi yemek ustune, bilmiyorum ki nasil olacak:)

Yok patlican dolmasi resmi malesef Bercestecigim. Ama biber kizartmasindan daha guzeldi soyleyebilirim. Baktikca kendi canim bir daha ister diye cekmedim resmini, yaptim yedim bitti:))

Cek gulasi terimini biraz daha acabilir misiniz Defne hanimcigim?:)

Meltem'cim ilk yorumdan sonra linkini eklemek fikrindeydim ancak is guc bogaz girdi araya, ne demek, gelip gidip bir de yorum biraktigin icin ben tesekkur ederim:)

Yaa tamam Rahel resim yok bir daha, simitle caya dondu bu da:) Anne tarafindan saglam bir Angara kokenine sahibim ben de ama nice guzelligi buralara tasiyamiyorum, yerinde yemeye gidiyorum:) Ama kuru bibermis patlicanmis bamyaymis, kirk yilda bir de yapsam adami acayip mutlu ediyor:)Hepsinden birer ip bulundur sen de evde, dekor olsun:)

Ben sana anneannemin adresini vereyim direk daha karli cikarsin Defnecim:) Kendisi bir basina oturdugu evinde birileri gelse de yedirsem, 'oh kuzum yin' tembihini etsem diye beklemekte:) Tum zamanlarin favorisi 'tirit':)

Horbirtcim her turlu kombinasyon yapildi hic merak etme sen:) Bunlar dolma tenceresine sigmayanlardi;)

Incegulcum, bir dahaki tarif susi olacak senin icin:) Hem Defne'nin de sesi cikmaz ona:)

Evet Pelin gurbetci ogrencinin olmazsa olmazlari onlar:) Ben saydiklarin arasinda bir tek kuru nane getirmedim ama sulalemize senelerce yetecek kadarini kuruttum burda kendim:) Ben bizzat getirmedim ama bavulundan tereyag,peynir,zeytin,salca ve asma yapragi cikani gordum, helal olsun dedim, sucugunu kaptirdigi icin uzulurken teselli ettim:))

Ooo, b5ler yeslesmis en nihayetinde:) Karton kutuda, mesela Pasabahce, gelmesinin sebebi pek narin ve kirilgan olmalarindan:) Ben yeme asamasindan once dizi dizi ipleriyle astigim yerde, patlican, biber, bamya, kabagin verdigi nostaljik dekorasyon havasini seviyorum:) Annanemin evine benziyor o kose:) Bayramlik elbise gibi ozenle pisecekleri gunu bekliyorlar.
Ayrica cilegin freeze-dry kurusu misir gevreklerinde gercek cilekleri aratmiyor;)

ycurl said...

Supermis. Aklima getirdigim patlican ve kabak kurulari geldi bak. Hazine saklarmis gibi bir kosede duruyorlar. Ama biber neden ben bunu dusunemedim cok ayip bana :) Hos bu gidis gelisimde annem hastaneden cikamadigi icin herhangi bir sey getiremedim. Ama stokta kurutulmus patlican, kabak, anne yapimi tarhana ve eriste var. Gram gram yapiliyor icinden hemencecik bitip tukenmesin diye. Bu arada nasil salca getiriyorlar ben de onu anlamis degilim.

MorKoyun said...

Ycurlcum annene cok gecmis olsun, okumadim blogdan, durumdan haberim yoktu. Salca da tereyag gibi vakumlu kalin torbalarda gelebiliyor:) Cok da guzel oluyor, biliyorsun buralarda biber salcasi altin degerinde:)
Yorumlar sayesinde benimde aklima eristeleri mercimeklendirmek geldi, sonra yine yogurtlamak, yine kirmizi biberlemek kisir dongusu falan iste...:))

Sanem said...

Salca getireni biliyorum, hem de Diyarbakir salcasi, acili boyle, cig koftelik icin ozel hem de. Ben koftelerden nasiplendikce, getiren goturen saolasun diyorum. Bense genelde pastirma, eriste, izmir tulumu takiliyorum.

elektra said...

morkoyun,
bir benim biberde bir senin biberde kesişiyor yollar:) seninki de değişikmiş, ama el altında yeşili vardı gidip onu kızarttım. afiyet olsun...

MorKoyun said...

Hepsini anladim da pastirma nasil geliyor abla?:) Ben Turk pasaportunu gorur gormez muntazam 'sucuk' telaffuzuyla soru soran guvenlik gorevlilerini duydum:) Yoksa kasit sadece sucuga mi?:)

Elektracan, su blogu actim acali gunler daha bir neseli, daha bir eglenceli oldu sanki. Yani yazdigim sabanliklar bende hep bakiydi ama unutulup giderdi:) Diyecegim, senin Recep'li biberin benim kurularin vesile oldugu her tanisiklik icin fazlasiyla memnunum:)
Ve ayrica cok hisli gordum kendimi bugun:)

Daphne said...

Ya sen nasıl bir yerde yaşıyorsun ki Morkoyuncuum? üzüldüm bak şimdi, bizim burda türk marketleri var biber salçasıdır, halis zeytinyağıdır, beyaz peyniri, çizik zeytini, sucuğu pastırması, herşeyi var allaha şükür. Sen transfer ol bence bizim bu taraflara :P

MorKoyun said...

Bonservisimi odersen neden olmasin Defne?:)

elektra said...

aman efenim, memnuniyet karşılıklı:)

rahel said...

Ben yaptım bu akşam. Çok nefis oldu. :) (Söylemesi ayıptır, pek güzel yemek yaparım zaten. :P) Sevgili çok sevindi. Ben de hem haber vereyim (ne olacaksa haber verince), hem de kuru biberlerden dolma dışında bir şey yapılmazmış gibi davranan bendenize bu tarifi hatırlattığınız için teşekkür edeyim dedim efendim. Ayrıca da şöyle bir şey çekmişim zamanında.

MorKoyun said...

Haber verilmesi gayet yerinde bir davranis Rahelcan, ben bu tip haberlerle mutlu olan bi insanim, oldum da zira:)) Afiyet olsun, senin resim benim biberli nice pozdan biri sanki, ben en yakin cekimlisini yayimlamisim.