Wednesday, January 30, 2008

Biskotti

Yuksek ogrenimin bana kattigi en belirgin zenginliklerden biri, bunalimlardan mutfak alet edevatiyla uzaklasma becerisi oldu. Danismanimdan ayari yedikce tarifler, malzemeler, canak comlek arasinda kendimi kaybeder oldum. Bir zaman selalelerde rafting adrenaliyle mezuniyete kasan ben simdilerde OnurBey'le Sehrazatin suni gundem heyecanlariyla hayatimi renklendirirken, yeni yeni basgosteren ne idugu belirsiz ruh hallerime careyi yine mutfakta ariyorum. Son bulusum, ilk denemem olmasina ragmen tadindan yenmez hale gelince tarifi paylasmak istedim.

Biskotti nam-i diger Italyan biskuvisi, muhtemelen, pisirdigi kurabiyeleri firinda unutup kurutan isguzarin teki tarafindan bulunmus. Tarif arastirmalarimin hemen hepsinde pisirme mantiginin dakikasina kadar ayni yontemi takip ettigini, degisenin sadece icerik oldugunu farkettim. Dolaplarda biskotti malzemesinden sayilabilecek ne varsa tezgaha dizip mac yapacak taraflar icin oyuncu sectim. Ilk grup ikramlik, samimi, meyveli cevizli elemanlardan ibaretti. Kuru meyve (bogurtlen-bluberry, kizilcik-cranberry, frenkuzumu-black currant...), dovulmus ceviz, findik, fistik. Ikinci grup ise hardcore bunalim bombasi niteliginde, kakao, nescafe, kalin cekilmis bitter cikolata, cekilmis badem elemanlarina sahipti.

1 stick=113 g=1/2 cup=yarim Sana yag
1.5 bardak=1.5 cup Seker.......ile yag, krema kivamina gelene kadar cirpilacak
2 yumurta...........tek tek eklenip daha da cirpilacak

Ayri bir kapta:
1 paket vanilya (1 tatli kasik)
Kabartma tozu (1 tatli kasik)
Tuz (Ceyrek tatli kasik-bir cimdik)
UN -aldigi kadar-eklenen bonus malzemesine gore yaklasik 2 bardak=2 cup.........tum kuru madde birlestirilip yagli yumurtali sekerli karisima eklenecek, sert hamur halinde yogurulacak


Ortak malzemelerin tamamini karistirdiktan sonra hamuru ikiye bolup iki farkli grup bonus elemanlarini ekledim. Hamurlari rulo yapip ustten bastirmak suretiyle incelttim. 350 F (180C) derece onceden isinmis firinda 30 dakika pistiler. Tahminim, rulolarin fazla pistigi yonunde zira tarife gore yarim saat pisip 10 dakika soguduktan sonra ince ince dilimleyebilmek gerekiyordu. Kismet olmadi. Gayet kalin, odun odun kestim tepsiye dizdim. Ufalanan parcalari da yedim. Ayni sicaklikta 7-8 dakika bir yuzunu, 7-8 dakika diger yuzunu pisirme denemem beni tatmin etmedi. Arkadaslari tepsiden alip firin teline dizdim. Ayni sicaklikta, parcalar bronzlasana kadar-10 dakika daha- pisirdim. Soguduklarinda hava almayan kutuya dizdim. Meyveliler kutuya alisamadan tukendi.

Kissadan hisse, yine, mutfakta panige hic gerek kalmadi, oyle ya da boyle her sey halloldu, cok da guzel oldu. Hamur isi dedigin tas catlasa5-6 hammaddenin degisik kombinasyonu, benim yeni hedefimse tereyagli Beypazari kurusu.

29 comments:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Bu yaratıcılık ve maharetle, korkarım yakında onu da başarırsın.:))

rahel said...

Yaa morkoyun hanımcığım :), yazmayın böyle ne olur! Evde kayınvalidemin "aaa yersiniz yersiniz" diye getirip dolabımıza tıkıştırdığı, memleketten gelmiş mis gibi "kuru"ları size gönderesim geliyor sonra! Eminim denesen yaparsın da.. Ne bileyim işte, kıyamıyorum diyelim. :)

Bu arada biscotti dediğin meret çikolata fondü ile öyle güzel oluyor ki anlatamam! Mutlaka denemelisin!

gezicini said...

süper gözüküyor, bana da iki tane gönderebilir misin?
sevgiler
gorki

Tatli Hatiralar said...

ilk defa geldim ama blogunu cok sevdim :) hatta son iki postunda kendimi okuyorum sandim, mutlaka takip ederim seni artik:) sevgilerimle :)

cinar said...

Bu iştah açıcı görüntü karşısında şapkamı çıkartıyorum. Sonra o kurabiyelerden birini yakalayabilmek için iyice eğiliyorum. Bir de çaya ulaştım mı tamamdır! :)

Anonymous said...

Benim biskottiden cok resimdeki fincanda gozum kaldi kardesim. Ceyizlik mi bunlar ben niye daha once gormedim. French Ad'in biskottisine benziyosa usenmem yaparim aaa bi de bunlarin yarisini cikolataya batirsan tadindan yenmez morkoyuncum.

Esra said...

Bayilirim biskottiye. Ilk firsatta yapicam. Tarif icin tesekkurler! Ben kuru uzumlu ve bademli deneyecegim sanirim.

emelo said...

Biscottiyi sevmem ama takma kirpik hastasiyim.. Gece onlarla uyuyup uyaninca gune devam etmisligim var.. Dayaniksiz gorunseler de epey duruyorlar, hele de bir de uzerinden kalem cekersen sorma keyfine :)

manti en sevdigim yemek, bakip bakip yutkundum - ne kadar guzel kapatmissin oyle!

k.i.s.d. said...

Ellerine sağlık morcum. Afiyet şeker olsun. Bir aydır ilk defa blog okuyorum. İlk evin ve hijyen evrimin beni çok güldürdü. Uzakdoğulular beni hep dehşete düşürmüştür zaten. Şimdi de kardeşi gönderecez doğu yakasına. Bakalım bahtına ne çıkacak:)Buzdolabında evrimini tamamlayan yaşam formlarına buradan selam eder, seni de öperim. Yazılarını bana maille sallarsan çok sevinirim.

Esra said...

Soylemeyi unuttum. Rica etsem benim bloguma olan linki http://www.archisugar.com olarak degistirebilir misin? Blogspottan ayrildim da. :-) Tesekkurler...

sunrise said...

Bence gayet iyi gidiyorsun sen 'evkadini' olma yolunda. Elinden kacar mi hic? Bak bunlar yulaf unlu kurabiye denemenden cok daha basarili olmuslar.
Ayrica biskottiler Venedik danteli Mikasa'lara da cok yakismis. Afiyetler olsun.

Lapis lazuli said...

Bak benim canim da beypazari kurusu istedi simdi, caya batira batira... Tovbe bulamam da buralarda :(
Yalniz Beypazari kurusu ozel firinlarda pisiyor, bizim firinlarda olur mu ki?

yazmak_eylemi said...

bunu denicem mor koyun. şÖYLE Bİ DİL ARKASINDA SULANMALAR BAŞLAYIVERDİ bakınca..)))) Hakkaten çok lezzetli görünüyor, kıtır kıtır. E bi de akıllıca bi çekim yapılmış tabi. Yemek kitabı çekimleri yapacak potansiyel var sende.
sevgiler ve nice yeni başarılı ilk le, denemelere.

www.illedeyemek.com said...

Paylaşım için teşekkürler çok hoş bir blog olmuş...

Anonymous said...

ehm...
bir-ki...

şimdi bu biscotti konusuna siyasi itirazlarım olsa da onları erteliyorum. En son Konya Ovası'nda Türkiye'de yaşayıp Lipton Doğu Karadeniz Çayı içip güzelim Çaykur çayına burun kıvıranlarla karşılaştı birliklerim. Mübalağa cenk olundu. Askerlerim yaman cenk etti. Ben de düşman birliklerinin arasında gezip özellikle gıcık olduklarımın kafasına çaydanlıkla vurdum. Şimdi birliklerim yorgun, susuz ve aç. Toros sırtlarında dinleniyorlar.

Artık aynı saat diliminde bulunuyormuşuz. Hoşgeldiniz demek için yazdım.

Ha bir de sayfayı açarken mahmut'u göremedim bir an, ödüm koptu.

Blog Jandarması

Ferhanca said...

Harika olmuş..benim de var biskottilerim ..))Cenk den görmüştüm denedim beğendim galeta sevenler için güzel..çikolatalı hoşuma gittmişti.
Dedğin gibi tarif için birisi fırında unutmuş biskotti olmuş..))
yaptığım zaman kursa götürmüştüm ,hoca ısırmak istedi fakat başaramdı çok gülmüştük .çayla kahveyle iyi gidiyor..sevgiler..

loungetime said...

Cenk' ten tarifini copy etmiştim, yapılmayı bekliyor du. Sen tarifi o kadar pratik anlatmışsın ki tam benlik. Ben zaten bir tarife takılmadan biraz şundan biraz bundan da diyerek yapmayı seviyorum. Zaten sonuçta hepsi un, şeker ve yağ değil mi

Anonymous said...

tarif çok güzel duruyor canım çekti yaa

Anonymous said...

ben fincani cok begendim, biryerden gozum isiriyor, Costco'da mi gordum? Bende git 6'lik bir takim al, beyaz kumas pecetelerle sutlu kahve ikram et, yanina da hayal de olsa bir kurabiye pisir, eski kiz arkadaslari cagir o hic yapamadigin gunu yap hissi uyandirdi. Cep telefonuna selam biraktim aramadin, 24 saat daha sayip meraklanmaya basliyorum, buraya gelsen diye dilek tutuyorum, haftasonuna kadar dayanip ariyorum bir mesac daha birakiyorum.

GULTEINEN ENKELINI said...

bunalimlardan mutfak alet edevatiyla uzaklasma becerisi
uzerine kitap yazabilirim:)))))
kesinnlikle ise yariyor!!!

bu arada resimler rejimde olan arkadaslarin isine yaramiyorrrr:((((

GULTEINEN ENKELINI said...

bunalimlardan mutfak alet edevatiyla uzaklasma becerisi
uzerine kitap yazabilirim:)))))
kesinnlikle ise yariyor!!!

bu arada resimler rejimde olan arkadaslarin isine yaramiyorrrr:((((

cinar said...

Hu hu, nerdesin?
Her gün uğruyorum ama evde yoksun! :(

MorKoyun said...

Pastaneciler dernegi benimle gurur duysun yeter Incegul:)

Rahel, bunca tarifin ustune ayilik etmek istemedigim icin cikolata fonduden bahsetmemistim ama blog arkadaslariyla ayni damak tadina sahip olmak guzel bisey:))

Gezicini, 10 gun rotar yapmisiz ama bayatlamiyo bunlar hemen gonderebilirim:)Aslinda madem cinsin gezsene burayi da, sicak cayla yediririm:)

Tatli hatiralar hosgeldin, yazilarda bir kesatlik var bugunlerde ama sen ugra yine:) Sevgiler..

MorKoyun said...

Cinarcim durtmesen yorumlara bile ses edecegim yoktu:)29 yas agirligi midir nedir o coktu gunler oncesinden:) Afiyet olsun;)

Lan emekli mufettis, ben nasil kiramadim bu fincani diye uzuldun di mi resmi gorunce?:)) Sayende ceyiz meyiz kalmadi kardesim, sibelcan bardaklarimi citir citir yedin resmen. Surda kendime yeni bi mutfak takimi olusturma cabasindayim tee oralardan nazar edicen cakicam lavaboya yine biliyorum:)) Operim.

Archisugarcim, bence de biskottiye en cok badem ve kuru meyve yakisiyor, secimler basarili:) Cikolata istiyorsa insan daha dogrudan yollara basvurmali sanki, biskotti kesmiyor:)

Toptan yorum birakmssin Emelo:) Tesekkur ederim, annanemin gururuyum ben manti kapama konusunda, isin sirrini da vereyim lazim olursa:) Iki ucu iki elle cimcikleyip ortasina ufleyip-tukuruk kacirmadan-elle kedi merdiveni hareketini tekrarliyoruz:)Ilerde videosunu cekerim toplum hayrina yayinlarim belki:)

Delicim, mailine bile cevap edemedim daha kusra bakmazsin umarim.. Ugrastirici sanatsal aktiviteler icindeyim, yakinda bloga salarim resimleri sana da maillerim, operim:)

Sunrisecigim senin fincani adini sippadanak bilme konusunda ayrica tebrik etmistim ama yine de helal olsun. Isim veren guzel bulmus ayrica, kivrimli bombeli donmeli olsun camurdan olsun:)

MorKoyun said...

LapisLazuli, nasil yani Beypazari kurusu firinlari mi var? Bak bunu bilmiyordum ama yine de denemek lazim. Evde keciboynuzu yetistirme projem gibi heba olmasina dayanamam:))

Adasim, yorumu birakan ismi gorunce tuhaf oluyorum nedense:) Tesekkur ederim, potansiyel doluyum hakkaten ama ne ise yarar bulamadim daha:)

Afiyet olsun illedeyemek, ladi mi olur:)

MorKoyun said...

Jandarmacan koparttin beni caydanlik mevzusuyla:)) Hakli cabani anliyor yer yer katiliyorum hatta..
Kalici degil gocucu gibiyim sanki ama hosbuldum:) Mahmut bu sayfanin bekcisi hicbiyere gidemez, yaslandi biraz gozleri iyi gormuyor sadece;)
Ayrica, yorumlarini ozlemisiz, kac kisiyiz emin degilim.

MorKoyun said...

Afiyet olsun Ferhan, ilk defa yiyene 'on disle asla deneme' uyarisi yapmak lazim Biskotti hususunda:)

Uc yorumdur Cenk lafi geciyor merak ettim tarifi Loungetime, ben de bir bakayim:) Afiyet olsun..

Yurtdisi egitim, yurtdisindan kastin bizim yorelerse bulmasi Biskottiden kolay yiyecek yoktur heralde:) Ilk kahveciye dalip cak bir tane:)

Gultenien, resimlenenler de blog sahibinin rejimine fayda saglamiyor ama hayat boyle:) Pisman degilim yine pisirir yine yerim:)

turuncu said...

sevgili morkoyun, merak ettiğim ne biliyor musun? hangi noktadan sonra bir yemek bloguna dönüşecek burası? :)

yani şöyle, internetle haşır neşir olmuş bir kadının hayatı hangi noktadan sonra bir yemek bloguna doğru evrimleşiyor?

MorKoyun said...

Sevgili Turuncu, blog sahibinin yani benim zevk aldigim, zaman harcadigim, eglendigim, hezimete ugradigim ama kendime guvendigim sayili mekanlardan biri mutfak:) Yemek ve icmek hayatimda bu kadar muhim yer kapliyorken blog yazilarini yemeklerden uzak tutmam mumkun degil. Zaten yazdigim ilk gunden bu yana aralara serpismis vaziyette tarifler.

Onceki zamanlarla simdinin farki en cok, o zamanlar yapmam gereken ve yapmaktan bunaldigim tek bir is icin, masa basinda saatlerce ayni seye odaklanmis otururken, yani tez yazarken, aklimdan gecen binbir turlu fikri suzup verimli zaman harcayarak kelimelere dokebiliyor olmamdi. Simdi sinirsiz vaktimi sinirsiz aktiviteye bolerek yasiyorum ki bu aklimdan gecenleri dinleyip not etmeme olanak vermiyor.

Bilmem ikna oldun mu?:)