Monday, January 07, 2008

Hibachi

Henuz uluslararasi ogrenci kolonisinden habersizken benim icin Cin, Japonya ve her yoresinden Kore fark etmezdi. Zaten, Uzak Dogunun gozden ve gonulden irak insanlarini neden ayirt etmem gereksindi ki? Dunyanin kac bucak oldugunu ve bir enternasyonelin derdinden en iyi bir baska enternasyonelin anladigini, dunya vatandasligina gectigimde farkettim ve akabinde gordum ki biribirine benzettigim bu insanlarin herbiri ayri tat, ayri doku...

Bir ulkenin kulturu, insani ve yasam tarziyla tanismanin en guzide yolu mutfagindan gecer bana gore. Aslen, en hakiki yolu o kulturun insaniyla mutfak ve banyonun dahil oldugu evi paylasmaktir ancak kisisel tebrubem bu ikinci yolun her zaman hayirlara vesile olmadigini soyler. Cin mutfagi ve kulturuyle ilgili karsilastirmali gozlemlerime 'Cinlilerle hayat: ev, okul, isyeri ve trafik' adini verecegim ani kitabimda deginecegim, bugunku konum alemci Japonlar...

Japon mutfagi benim gozumde, cizgi film amcalarin sarip, narin teyzelerin kisa adimlariyla servis ettigi, renkli desenli envai cesitli susiler-di. Azdi, ozdu. Doymak mumkun degildi. Ne zaman ki Japon ocakbasi restoranlarini kesfettim, o zaman fikrim degisti...


Hibachi, mangalci Japonlara ocak basi keyfi olmadan once Cinlileri isitan sobanin adiymis. Hergun sobada kestane kozlemekten bikan bir grup, sobayi mangala cevirip et tutturmeyi akil etmis olsa gerek ki simdilerde Hibachi, ocak basi restoranlarin adi olmus.

Basit mantikla uzerine duseni pisiren, alttan isitmali tezgah etrafina dizilen insanlarin kus misali beslendigi bu mekanlarin eglencesi, pisirme isleminden sorumlu orkestra sefi... Ortada gozle gorunen ates, kor ve har olmadigindan, ara ara fistik yakar gibi tezgahin ustunu alkolle atese vermek de bu amcanin isi. Siparisleri takiben, U seklindeki ocagin ic kismina assolist edasiyla suzulen sef yetenekli bir insansa geceniz senlendi demektir. Sebzeler, etler, pilav hemen onunuzde yanar doner atraksiyonlu piser, pistikce tabaginiza duser. Esprituel sefler genelde sonradan ariza cikarmamasi acisindan masanin mulayimini gozune kestirip seyirciye oynar. Balik kuyruklarini dograyip kafasindaki kulahta toplar, mulayimin su bardagina biber ekip limon sikar... Ola ki yeteneksiz sefin masasina dustuyseniz iyi ihtimalle yemegi yer kalkarsiniz. Kotu ihtimal mi?
Allah korusun...

12 comments:

sunrise said...

aaa guzelmis valla. hic gitmedim. iyi oldu onermen, degisik seyler denemek lazim simdi.
hala su brezilya mi neydi et lokantasi listemizde, onu deneyemedik ama bakalim hangisi once kismet olursa...

EKMEKÇİKIZ said...

Japonlar, buralara sadece suşileriyle geldi.
Bu sobada yemek pişirme yöntemleri ilginçmiş. Biraz kuzineye benzettim, fotoğrafa bakarak.

Afiyet olsun.:))

gezicini said...

Thai restoranına gitmiştik eşimle, Miami'de güzel bir yerdi. oraya benzettim bak şimdi. değişik şeyler denemek lazım..
sevgiler
gorki

k.i.s.d. said...

Televizyonda gördüm ben bunu. Atraksiyonlar müthiş. Yeme konusuna gelince üzerinde ne pişirdiklerine bağlı derim. Uzak doğu mutfağı bana öylesine zıt ki...

Bi anım geldi aklıma. Kaliforniya'da bir Türk arkadaşa gitmiştim. Onun da Tayvanlı bir arkadaşı var, çaya gelecek. Neyse, ayıp olmasın diye olsa gerek yiyecek bişiyler getirmiş Tayvanlı hanım kız. Meyve salatası canım, lakin üzerine minik deniz böcükleri gülümseyeninden.. Ozrla yememizi sağlıyor, elmaları salatanın sosuna bulayaraktan yiyorum. Salata sosunda ne var biliyor musun diyor? Ne diye sormaz olaydım... Balık sosu, tuz, ekşi bilmemne... o saydıkça lokmanın iğrençliğini daha derinden hissediyorum.

Bu da böyle bir anımdır. Afiyet olsun.

cinar said...

Japon mutfağını hep merakla denemek istesem de filmlerde gördüğüm kadarıyla bana baya uzak. ama yine de resimlerde böyle bir ıcak, efendime söyleyeyim üzerinde güzel güzel pişen bişiler gördüğüm için yine de karnım guruldamaya başladı diyebilirim :)
nerde kaloor bu hibachi? :)

cinar said...

Japon mutfağını hep merakla denemek istesem de filmlerde gördüğüm kadarıyla bana baya uzak. ama yine de resimlerde böyle bir ocak, efendime söyleyeyim üzerinde güzel güzel pişen bişiler gördüğüm için yine de karnım guruldamaya başladı diyebilirim :)
nerde kaloor bu hibachi? :)

egemavisi said...

Karnım aç olmasına aç da. İşte bu 'da' bitiriyor. Hayatımda hiç çiğ balık yemedim. Hatta uzakdoğu yemekleri yapan bir yere de gitmedim. Gelgelelim bu seyirciye oynayan şef ortama renk katar diye gidilesi mekan. :)

Moonish (moonsun) said...

Yaa ben korkarim, oyle yanan sey yenir mi yaff, kanser falan olursun :(
Yedigin sey atese degiyor mu, tam olarak onu anlamadim?

ycurl said...

Capon olsun camurdan olsun diyorum ben de :)

siyahlale said...

japon mutfağı hiç denemedim ama evde arada soya soslu çin yemeği yaparım, bir de lahanalı çin böreği. Onların 4 ayaklı yürüyen herşeyi yediklerini duymuştum. bir de çinde köpek yiyorlar ve et daha lezzetli olsun diye işkenceyle öldürdüklerini biliyorum. O nedenle bana çok uzak bu tarz yerler. kendi ocak başımız neyimize yetmiyor. halis muhlis dana etinden kebaplar, özellikle cağ kebabı, kuyu tandırlar, lavaşlar hımmm ağzımın suyu aktı gece gece...
ama eğlencesine gidilebilir tabii değişiklik olsun diye. hani şunu da yapmadan ölmiyim düşüncesindeyseniz...

B5 said...

Bu yazinin guzel oldugunu tahmin etmistim, sona sakladim vaktim olunca okumak icin.
Simdi ise yazdiklarini tercume etmis kahkaha yankilari dinliyorum :)

Hibachi demek. Hmmm, ben de bilmem Dünyanin göreceli sag tarafini...

MorKoyun said...

Afiyet olsun Sunrisecim:)

Japonlar Hibachiyle de gelmisler EkmekciKcigim, Benihana'yla Layla'da yer etmisler, simdi neredeler bilmiyorum:)

Gorkican, ben de denemek lazimcilardanim, bilmem belli oluyor mu:)

Delicim o amcalar tatli ve eksileri karistirip harmanlamak konusunda uzmanlar:) Ben onyargimi kenara birakali cok oldu, tabii bunda cinli ev arkadasimin da katkisi oldu:)

:)Cinarcim, bilmem ki nerdedir TRde, burada dolu. Uzerinde ne pistigi kadar ocak ustunde pisiyor olmasi da onemli ki ben yolu mangaldan gecen herseyi yiyebilirim:))

Egecim, bence, cig balik asilmasi gereken bir tabu:) Asmak kolay olmayabilir ama cig koftenin eti ne kadar cillopsa cig yenen baligin eti de o kadar semiz. Her ne kadar hafife alinmayacak tehlikesi konusunda firsat buldukca insanlari uyarsam da iyyk biyyk tarzi muameleyi hak etmedigini dusunuyorum:)

Munsan fotograftaki gibi saniyelik surede alev alip sonuyor, mangal tadini bu asamadan aliyor. Korkulacak bir durum oldugunu sanmiyorum:)

Evet evet, Ycurlcum, Japon olsun, ara sira Cin de olabilir ama Japon baska her zaman:)

Sibelcim gelsin cag kepablari, iskenderciler etrafa yayilsin da yiyelim, basimizin ustunde yeri var;) Cinlileri yedikleri ve yemedikleri konusunda yargilamayi yasadiklari kosullari ogrendikten sonra biraktim ben, belki de hayat goruslerini anladiktan sonra birakmisimdir bilmiyorum:) Yazida bahsettigim Japonsal et, tavuk, balik ve deniz boceklerinin yasal ve insani islemlere tabii oldugundan eminim:)

b5cim, biz burlarda pek icli disliyiz o goreceli taraflarla, yillar yili bir bakista kim nereli anlar hale geldik neredeyse:) Soylemesi ayiptir yaziyi ben de begendim:)