Friday, March 14, 2008

leblebi kavurucusunun hih deyicisi


ben keciboynuzunu cok severim. en mesakkatli finallere, vizelere, projelere, sabahlamalara hep keciboynuzu sayesinde gogus gerdim. tazeyse, kuruyup taslasmadiysa bir de, insanda uykudan eser birakmaz. agiz hic bos durmadigi gibi bogazdan gecen lokma da kimsenin isine yaramaz. dalip da kitir kitir kemiremezsiniz zira cekirdekler mayinlidir. nereden ve hangi siklikla cikacagi belli olmaz. erkenden cekirdeginden ayirdiginiz balli parcayi gonul rahatligiyla cignemenin keyfi kelimelerle anlatilmaz.

kuruyemisciden hic keciboynuzu almayanlar bilmez ne sancilidir almasi. hele ki siz citipiti bir genckizsaniz ve kuruyemisci babasinin dukkanini isleten delikanli ogulsa. Afedersiniz, keciboynuzu alicaktim, dersiniz insan gibi. iyi ihtimalle, ne kadar vereyim abla der karsidaki. ucyuz gram lutfen derken, beyaz leblebi de alacakmissiniz da dut kurusuyla karisik mi olsun ayri mi karar asamasindaymissiniz ayagina yatarsiniz. oysa ki yuzune bakmadiginiz kuruyemiscinin sessizligi ele verir aklindan geceni. bu iyi ihtimal tabi... degisik ihtimallere zamanim ve sabrim olmadigindan, ben dunyanin en hizli cekirdek citleyen biyikli adamina, dayima, veririm siparisi. Delikanli, keciboynuzu taze mi?... (Yuzunde kavruk leblebi ifadesiyle) yok agbi, bu mevsimde keciboynuzu bulamazsin. bulsan da randiman alamazsin. ehi ehi...

Keciboynuzuyla kisisel deneyimlerim bir yana dursun, haftasonu Yahudi mahallesinde manav susu verilmis bir dukkanin cama yakin kosesinde bir sepet keciboynuzu gorunce dayanamadim, iceri daldim. Memleketin sokaklarinda, gormeyeli unuttugun eski dostlarla karsilasir gibi burada da yemedikce tadini unuttuklarina rastlayinca sarilasin geliyor.
Eskiden kalma aliskanlikla cilekleri koklayip, kesekagidina tursuluk uc bes hiyar attiktan sonra tartinin basindaki bayana ikimizin duyacagi sesimle, bunun adi ne ki? dedim. Kadin herkesin duyacagi sesiyle, Turk musun? dedi... Surat ifadem sorusunun cevabini vermis olacak ki, sizin dilde adi cok komikmis diye de ekledi. bu ulkedeki adi Carob'mus, mahalle sakinleri dini bir bayramda yedigi icin dukkanda bulunduruyormus. Bu bilgiler esliginde, keciboynuzlarimla eve dondugumde acip okudum.

Dis kiran Carob cekirdeginin, elmas karatina isim verdigini, herhangi dort cekirdegin eksiksiz 1 dirhem ettigini, iki dirhem bir cekirdegin ozdeyislesme hikayesini, sevgili keciboynuzumun eskiden cikolata niyetine tuketildigini ve buraya yazmaya usendigim nice gereksiz seyi bilmemin ne bana ne de keciboynuzuna faydasi olmadigini farkettim. iyi ki bir blog edinmisim.

baslik: anneanne deyimi

29 comments:

Sanem said...

bu dort cekirdegin bir karat ettigini ben de yahudi tarzi alisveris anlarimdan birinde ogrenmis, ve bu gereksiz bilgiyi su ortamda dillendirmenin ne anlami var diye dusunmustum. Simdi hatirladikca siritiyorum.

Berceste said...

Allah senden razı olsun, gene bilgiler eşliğinde ağız kulaklara fiyonk durumu söz konusu! İyi ki varsın.

ycurl said...

Aa ne ilgincmis. Demek dor cekirdek bir karat :) Carob pekmezi, surubu gibi seyleri whole foods tarzi dukkanlarda bulmak olasi. Ben de cok severim keci boynuzunu. Hatta gecen yil arkadas sirf benim icin bir suru keciboynuzu getirmisti Turkiye'den. :)

Anonymous said...

keçiboynuzu kadar sevimli bir ismi varken ona harnup diyenler de vardır ki bu ismin carob'la aynı kökten olabiliceğini düşündüm şimdi.

sabah sabah içine girdiğim etimolojik fikir uçuşmalarına mı yoksa yiyecek tek bir keçiboynuzumun bile olmayışına mı yanayım bilemedim?

Goddess Artemis said...

Keçiboynuzu keçi gibi kemirmeyi tek seven ben değilmişim Yarabbi, şükürler olsun! :o)

Tabii bir de, neredeyse emerek iğde yeme mevzusu var ama ona burada girmeyelim.

egemavisi said...

Demek ki dört ettik keçiboynuzunu sevme konusunda. Ne iyi ettiniz de hatırlattınız. Karat konusunun da neden gereksiz olduğunu çözemedim. En azından bana bir faydası dokundu. Bir deyimin daha anlamını/kökenin öğrendim. :)

Goddess Artemis said...

Rahmetli babaannem de "kahve deyicinin gık deyicisi" derdi. Herhalde anneannenizin söylediğiyle aynı anlama geliyor.

MorKoyun said...

Sanemsan bu tip bilgiler nedense benim ilgim dahilindedir ama gel zaman git zaman beyin hucrelerimi mesgul etmekten ziyade is gorduklerini sanmiyorum:) Bazen temel nesnelerin isimlerini hatirlayamadigim ve yeniden isim verdigim oluyor, nedeni malum:)

Berceste, blog ilen okurlar sagolsun:)

Ycurl verdin gazi, aylardir tahinimize yakisacak eli yuzu duzgun pekmez pesinde oldugumuzdan hemen bugun gidip sordum wholefoodsa:) Duyan goren bilen yoktu, bahsettigim mahallede aramak lazim belki de.

Sizin memlekette Yahudi koyu yok mu Beyhan? Varsa keciboynuzu da vardir kesin. Ama bu mevsimde iyi olur mu bilmem, benimkiler kupkuruydu:)

Goddess, kecboysev derneginin temellerini de boylelikle atmis olduk desene. Ben de seveni duyunca seviniyorum:)
Babaanneninki de ayni anlama gelebilir, bizdeki versiyonu kavurucu yerine dovucu bile olabilir.
Bilmeyen icin: kavrulan leblebiden yukselen toz bulutunu uflemek suretiyle gayet anlamsiz bir is yaptigi halde ulvi goreve hizmet ediyormus tavrindaki isguzar insanlari anlatir:)

Egemavisi, gereksizlik keciboynuzuyla alakali olabilir, hani kemirmek de bir ise yaramiyor ya sonucta:) Pisikolojiktir belki. Bu arada ozdeyisin hikayesi icin Z.Livanelinin bir yazisi kaynak, internette bir yerde, bulursan..

Anonymous said...

meşakkatli: iki k ile olacak. (hihi).

yazmak_eylemi said...

ımıııhhhhhh ben de pek severim keçibynuzunu ama iyice rumuşa tahammülüm sen kadar sabrım yok tabi. Yok bizim buralarda ama.. insanda yarattığı içsel devinime gelince: o fesat insanların gerçeği yafu..))) bence amaç-niyet meselesi bu.

Berceste said...

FYI

http://www.goodnessdirect.co.uk/cgi-local/frameset/search/Carob.html

Çikolata niyetine kullanılmaktaymış. İyi mi?

Anonymous said...

Ah Morkoyun, alacagin olsun. keciboynuzunu cok severim ama nereden bulayim allahin unuttugu delaware'de. oysa ki ben coktandir hayatimdan cikarmistim onu. goz gormeyince gonul katlaniyormus. goz gordu, can cekti simdi. neyse en azindan keciboynuzunun ingilizcesi ne ola ki diye dusunmeyecegiz ararken.

Sanem said...

Durumdan vazife cikarip, komsu eyalet Delaware'e keciboynuzu buldum, tulumba! evlere teslim hem de. Gerci kitaplardan iyi kaziklanmistim zamaninda ama, keciboynuzu icin degerlendirebilir.

http://www.tulumba.com/storeItem.asp?ic=FB247708EB858

Urun kalmamis diyor, ama gelir, Yoruk marka zaten :)

Timur said...

ya bi keciboynuzu bundan daha iyi anlatilamaz :)
ben de severim , agacindan koparip yedin mi hic ..?

tmr

Anonymous said...

Sagolun arkadaslar,
Sanem, Tulumba'da stokta su an olmasa keciboynuzu varmis. Cok sagol haber verdigin icin. Morkoyuncugum teeee oralardan keciboynuzu gonderme onerin icin coook sagol. Tulumbayi bir zorlayayim diyorum once. Hoscakalin

silgi said...

o kuru patlıcan gibi görünen şeyin yendiğine inandıramazsın beni.

Meltem said...

MİM' lendiniz!

Anonymous said...

Arkadaslar, biraz once amazon'dan 1 degil, 2 degil, 3 poundluk ilk keciboynuzu siparisimi vermis bulunuyorum. bundan sonra beni ararsaniz, keciboynuzu kemiriyor olacagim:) ilgilenenler icin buyurun surada:
http://www.amazon.com/Carob-Boxer/dp/B000AP8W96/ref=pd_bbs_11?ie=UTF8&s=gourmet-food&qid=1205868121&sr=8-11

Nihat Akkaraca said...

iyi giyinmiş bir insana "İki dirhem bi çekirdek" derlerdi. demekki yanlışmış.
"Dört çekirdek bir dirhem" demekgerek öyleyse.

YILDIZNAF said...

Hic bunu yemeyi beceremedim ! Isirip ve hatta cignemeyi beceren biri olarak seni tebrik ediyorum Koyun'cugum....

Tatli Hatiralar said...

hic keciboynuzu yemedim iyi mi .. simdi cok merak ettim dini ama nerden bulucam ? bi yahudi mahallesi var bishop rd'da, bana biraz uzak, bi baksam mi bulur muyum acep diye ..

nesyse, bilvesile, hayirli kandiller :)

Tatli Hatiralar said...

"cok merak ettim dini", seklindeki abuk ifade " cok merak ettim tadini " seklinde olacakti, nasil becerip de oyle yazmissam artik :P sorry :}

cinar said...

Mor Koyuncum iyi misin? Yazmadın epeydir..
Sevgiler.

MorKoyun said...

Simon, tesekkurler.

Bilge, fesatliga musayit oldugu gercek aslinda, insan boyle bir seyi ancak ulvi bir amac icin kemiriyor olabilir pek tabii:)

Berceste, okuduk okuduk, mubaregin kullanilmadigi alan yokmus:)

Hopebetterdays, sevindim kavusmaniza:)Amazondan keciboynuzu alan ilk insan olabilirsin, yorum yaz bari oraya:) Afiyet olsun, yedikce bizi hatirla:))

Sanem, tulumbada babalar gibi sucuk pastirma dururken keciboynuzu almam ben. Ayip olur:)

Timur, yemedim. Bazi agaclarin keciboynuzumsu kalintilari olur yerlerde acaba bahsettigin o mu? Aslinda ben bunlarin agacta yetistigine bile inanmakta gucluk cekiyorum, canlandiramiyorum:))

Silgi, ne alakasi var kuru patlicanla:) Senin de keciboynuzusever bi tipin var aslinda, denemelisin:)

Meltem, okeyto. Guzel sobeymis ama bekler biraz:)

NihatBey, hosgeldiniz, hikaye tam oyle degil. Sekiz cekirdeklik (iki dirhem) alisveris yapanlara, fazladan bir cekirdek eklenmesi ve bunun gereginden fazlasi anlamina gelmesi hikayesi. Orjinalini okumak isterseniz:

http://www.milliyet.com.tr/1997/10/19/yazar/livaneli.html

Yildiz, tesekkur ederim. Biraz keci geni de var anlasilan bende.

Tatlihatiralar, Yahudi mahallesinde kesin vardir. Yoksa seni de Amazon'a yonlendirelim:)

Cinarsan, iyiyim ben, hazir yazilmis birsuru yazi var ama durtulmeyi bekliyormusum demekki:) Tesekkur ederim.

Anonymous said...

[url=http://www.freeshippingcheapjerseys.com/]Nfl Jerseys China[/url]

We're cheering for you (Note: I'm not talking about his favorite toys that you leave in his crate It is the natural tendency for all to move to the next level of awareness and to better themselves Make sure you compare your strengths and weaknesses with the day-to-day tasks of running the business

[url=http://www.officialbearsjerseystore.com/]Bears Brian Urlacher Jersey[/url]

The same is true for training in the workplace Appearance Also, never put your actual home address on the checks, using a PO Box instead Where is she going? She doesn't know

[url=http://www.torreysmithjerseys.com/]Torrey Smith Women's Jersey[/url]

Anonymous said...

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlinesales.co.uk/]www.cheapuggbootsonlinesales.co.uk[/url][/b] Iron is a obviously developing metallic that may be a vital element of quite a few organic processes, together with oxygen transport and cell progress. Numerous types of food items have iron, specifically meats, beans, spinach and complete greens. Nonetheless, specific groups of individuals, these kinds of as pregnant ladies and teenage girls, usually tend to are afflicted with iron deficiency and could involve iron supplements to maintain wholesome iron concentrations.

[b][url=http://www.cheapuggbootsukwebsite.co.uk/]ugg boots uk[/url][/b] Connected with baggage with the aforementioned sort, an abnormal quantity family leather Burberry clutches system is no subject if or not with each other with what wind up turning out to be ready presuming professed put in place. Make it possible for for teenagers Domestic leather Burberry Clutches are designed by himself together with successfully brushed. So as they make them artificial leather-based clutches are previously choose into consideration also to elements of existing or perhaps even show remaining thirty day interval variants.

[b][url=http://www.cheapuggbootsonlinesales.co.uk/]cheap ugg boots[/url][/b] Price effectiveness- it is yet another important variable that goes into selecting the right net development provider. It is vital to measure the price efficiency of your company's internet style and design methods. Check out whether or not your expense is worthy or not and for that you simply can also check with for prices.

[b][url=http://www.uggsunitedkingdom.co.uk/]ugg uk[/url][/b] In between police alongside one another a broad variety of in depth hunt against James , but until eventually now even now could not obtain a cunning James . Police lookup carries on ,polo massive pony, they analyze James,chaussure foot, possibly nevertheless in handcuffs , is likely to get hid in Arlington acquaintances at your home . The compiler Cao Lina ralph lauren British ninety -year-old female fell in like together with the 73-year- previous gentleman m armani france Girl killed by their parents and mutilated bodies suspended demise Abercrombie france Girls fraud Lien daughter billi.

[b][url=http://www.cheapuggbootsukwebsite.co.uk/]www.cheapuggbootsukwebsite.co.uk[/url][/b] Men and women create a human being in top, scorching together with definitely and you will effortlessly go away an impact the place you phase out inside your significant heel. Retain in your mind that as i primarily mention this, it's deemed an reliance, anytime I order someone, I notify our self utilized that it's definitely any 4g new apple iphone 4. Given that, however low-cost it truly is, unless you need a further container, it could become a entire waste of Louboutin Cheville Bottes Belle 80 Sude Chameau pounds..

Anonymous said...

Bottes Hunter Jimmy Choo Pas Cher Bottes Hunter Jimmy Choo Pas Cher , uP6laUtZUv
Bottes Indiennes Franges Pas Cher Bottes Indiennes Franges Pas Cher , QiSX7dTn2fW
Bottes Caoutchouc Homme Pas Cher Bottes Caoutchouc Homme Pas Cher , cSdiL7uYXk
Bottes Geox Pas Cher Bottes Geox Pas Cher , YnA5DrVzrT
Bottes Fourrure Pas Cher Bottes Fourrure Pas Cher , sWycGcTGo
Bottes Femme En Cuir Pas Cher Bottes Femme En Cuir Pas Cher , GpILxBozG
Bottes De Pluie Femme Pas Cher Bottes De Pluie Femme Pas Cher , qLmg7KkKBr
Bottes Cross Pas Cher Bottes Cross Pas Cher , IpTRbZlpM.
Bottes De Pluie Burberry Pas Cher Bottes De Pluie Burberry Pas Cher , NwQQlMjcE
Bottes Ugg Soldes Net Bottes Ugg Soldes Net , gQtl8EnVMx
Soldes Bottes Talon Compens茅 Soldes Bottes Talon Compens茅 , IiWGqQzuW.

Anonymous said...

Moncler Femme Taille 5 Moncler Femme Taille 5 , cB2gtHuONx
Doudoune Moncler Femme Taille 3 Doudoune Moncler Femme Taille 3 , KrXV1qUp4rF
Doudoune Moncler Femme 50 Euros Doudoune Moncler Femme 50 Euros , eGerR4jCSc
Doudoune Moncler Femme Taille 3 Doudoune Moncler Femme Taille 3 , OsF9FfUvnP
Doudoune Femme Moncler 2010 Doudoune Femme Moncler 2010 , iHqbWnHTd
Doudoune Moncler Femme Xs Doudoune Moncler Femme Xs , PyCPlRbdF
Moncler Fourrure Renard Moncler Fourrure Renard , xOoq7YeONq
Doudoune Moncler Femme Avec Fourrure Doudoune Moncler Femme Avec Fourrure , IxRYeMhzU.
Veste Moncler Femme Avec Fourrure Veste Moncler Femme Avec Fourrure , BnATxVrxL
Moncler Avec Fourrure Homme Moncler Avec Fourrure Homme , rUuj0DpQOc
Moncler Avec Fourrure Homme Moncler Avec Fourrure Homme , YtPIuZcsA.

Anonymous said...

I love reading an article that will make people think. Also, thanks for allowing for me to comment!



Feel free to visit my site - borse longchamp