Sunday, June 13, 2010

anne sozu dinle

ulusal anneler birliginin, cocugu laf dinleyecek kivama gelen her anneye bir sekilde iletip, omru boyunca siklikla kullanacagina dair and icirdigi listeyi yayinliyorum.

1. nerde biraktiysan ordadir
degildir efendim. evrensel temizlikciler birliginin karariyla esyalari kafasina gore yerlestirmeyi emir bilen temizlikci ellemediyse bile mutlak bir elleyeni olmustur onun. kaldi ki nerede biraktigimi hatirliyor olsam neden sorayim?

2. yatinca gelir
yok yea! aksi gibi zorlayinca kaciyor uyku. giymissin pijoyu, disler fircali, yorgani cekmissin bogazina, uyku yok. uykuya bu kadar sartlanmisken uyuyamamak insani nasil cildirtiyor haberin var mi ey ebeveyn? anadolu lisesi sinavindan onceki gece yatagimda piskopat gibi fir dondugumu hatirlarim bazen. bizimkiler icerde harala gurele ben yatakta. onlara mi sinir olsam uyku mu kovalasam. cok sukur ki artik insanlar bebelerini allahin emri gibi erkenden uyumaya zorlamiyor. zorluyor mu yoksa?

3. naparsan yap!
kisisel favorim bu. yapma de. gitme de. yok de. olmaz de. ama bunu deme be kadin. bu laf isitildigi halde yapilmaya devam eden bir isin insana yukledigi vicdan azabini kelimelerle anlatamam ki..

4. x'i birak, evde y var
o bahsi gecen x ve y birbirinden o kadar bagimsiz seylerdir ki siz ikisi arasindaki iliskiyi kurana kadar x satilan/alinan/verilen yerden/konudan uzaklasmis olursunuz. cumlecik bir nevi dikkat dagitma molotofudur, alginizin ortasinda patlar, zaten o saatten sonra elde kalan evdeki y'dir.

5. (5200 km uzaktan telefonda) agladin mi sen?
cevap ekseriye, yok yeni kalktimdir. ikna olmadiysa gun icinde rastgele sorti telefon atislariyla ses rengini yoklar. iste boyle zamanlarda 5200 km uzakta olmak insana acayip koyar. bilirim ki, caktirdigim tek damlayi 5200'le carpip, kendini o golde bogar. halbusu yaninda olsam akitip sakladigim gozyaslarina cay demleriz. icerken de sebekligime guleriz.

6. allah ne verdiyse.
yemekte ne var sorusunun cevabidir bu. allahin verdigine itirazim yok ki arkadas, ne verdi onu soruyorum. usteledigin halde cevap tekrarlaniyorsa bil ki dilinen telaffuzu sevimsiz bir sey var. kofte pattis olsa niye soylemesin ki? seni kucuk cingoz.

7. aksam yatmayi sabah kalkmayi bilmiyorsun.
dogru tespit. alti yil gittigim universitenin beni alistirdigi duzene ben annemi alistiramadim. gecenin belirsiz saatlerinde babamla donusumlu olarak kapimda belirip tek gozle 'aaa daha yatmadin mi sen?'sasirislarini sevdim ama sabah erkenden kurulan kahvalti sofrasina istirak etmedigim icin gonul koymalara kizdim. bi uyutmadiniz olm.

8. anne olunca anlarsin
kuvvetle muhtemel.

9. odani topla
bu ugurda ben, tembih edildim, tesvik edildim, tehdit edildim. sozler verdim, sitemler dinledim. bir kulagimdan kac kere girdiyse digerinden de tam o kadar kere cikan soz kalibinin problemi, kisiye gore goreceli olmasindan degil de ne? karmasikligin icindeki hayati duzeni goremeyen gozlerin sahibine laf anlatmak nafile.

10. sinirimden guluyorum.
iste bu ruh hali dikkat, ozveri ve deneyim ister. siniri asiri gergin annenin ustune ustune gidilirse kayis kopar ve geri donusu mumkunsuz olumsuzluklara yelken acilir. oysaki ortaligi yavas yavas, sirinlik, sempati ve tatli dille karistiranlar sinirinden gulen anneyi uc vakitten kisa zamanda pembe pamik helvaya cevirebilir. zaten sonrasi tadindan yenmez.

11. iki gun bakacaksin sonra bana kalacak.
evde gecirdigim yirmidort senenin en az yirmisinde sayisiz kere kurdugum, 'ancim, kedi/kus/kaplumbaga/hemstir/civciv/kopek/tavsan alalim mi?' cumlesine karsilik olarak hazirlanan bu laf, ekseriye emrivaki metoduyla kasimpasaya gonderilir. onerme dogru mu dogru. kedi ve kopek haric hepsini eve doldurdum evet. hayvunlarin hepsini yer yer benden fazla sevip bagrina bastigin icin ben de arkadaslarimla sadece sevgi ve ilgimi paylasiyorduysam nolmus?

biliyorum biliyorum, geliyo terlik...

19 comments:

burcu said...

Super olmus liste. Cok eglendim okurken.

MorKoyun said...

gormeyeli tebrikler olmus Dr.B:) kolay gelsin, iyi yolculuklar ve sevgiler.

Anonymous said...

Sabah sabah ne güldüm (hem de sabah sabah! :P)

Manxcat / KuyruksuzKedi said...

süper tespitler:)

bi tane de benden:

"şemsiye al yanına, yağmurda ıslanma"

o esnada hava günlük güneşliktir ama annenin şom ağzı mı yoksa 6. hissi mi bilinmez, kesin sıçan gibi ıslak dönersin eve şemsiye almazsan.

k.i.s.d. said...

Dalga geçmişin ama hepsi doğru be yaw.

İşin garibi her evde aynı cümlelerin hüküm sürüyor olması sanırım :)

Ve evet, anne olunca anladım :)

Fery... said...

anne baba olunca yüklenen bi chip var bence, başka bir açıklaması olamaz bunun hepsi mi aynı :)

voodoo girl said...

bir de mango/zara vs gibi mağazalarda bir şey beğenip aldığın "ben onu yaparım sana" tepkisi vardır ki hiç yapılmışını göremedik daha.

Kaymacina said...

bayıldım :)

Sen Gelince said...

Söylediğin gibi kesin tüm annelere dağıtılmış bir bildiri olmalı bu... Başka nasıl bir açıklaması olabilir ki:)

Lapis lazuli said...

dogru lafa ne denir!;-)

x i birak evde y var benim taktiklerden biri!

11. maddeye ragmen ben eve kopek getirmistim, benim cocuklar da kaplumbaga getirdiler!

ycurl said...

Anne olunca anlarsin :P Dur ya benim ki daha bunlari yapacak konumda bile degil :)) Henuz anlamak icin zamanim var desene ;)

yass said...

bız kardes mıyız

Nihan said...

anneme kızardım annemden beter oldum.iyi güldüm yine.hehheh.

gibi said...

Deemek ki bu modeller hep aynı, senin annen kaç modeldi?

MorKoyun said...

sevgili okur, yazar mk. 'bu da neymis?' bilincsizligiyle katildigi ilk 'hot yoga' seansi sonrasi -insallah kisa- bir sureligine iniminim inlemektedir. guzel yorumlariniza tesekkur eder, tez vakitte agzimin tadiyla cevap yetistirecegimi belirtirim. sevgiler. opt.

MorKoyun said...

Derya, -ay-hic gulecegin de yoktur kesin.. (bunu atlamisim:)

Manxcat, o semsiyenin, ceket, hirka, terlik versiyonu var bir de. Terlik giy'i nasil atladik?

Kisd, diyorum iste birlik gonderiyor metni. Gelir sana da yakinda meraklanma:)

Fery, ayni ayni, fabrika cikisinda yukleniyor ne varsa:)

VoodoG., benimki cok becerikli, yapilmisini gordum allah icin:) hatta dolabimda o kadar cok kiyamadigim icin veremedigim ama artik giyemedigim sey var ki.

Kaymacin., ayil ayip daha cok lafim var:)

SenGelinc., iste bir kara duman bir de bu:)

Laplus., ben de kedi getiricem yakinda:) Ama bu kendi evim:)

Ycurl, ohoo daha senin vaktin var:) atesbocugunu de operim ayrica.

Yass, ikiz oldumuzu sanmam zira dogdugumde ben 4.5 kiloydum:) ama kardes neden olmasin:)

Nihan, kesinlikle anne dibine dusuyoruz:)

Gibi., benimki 51 model, convertibil, spor, 4ceker:)

gibi said...

Tamam işte modeller tutuyor:)

deryik said...

bizim kuşaktan kuşağa aktarılan, bi nevi sihirli parola olmuş diyaloğumuz var:
-kızım üşiycen.
-üşümüyorum anne.
-hasta olursan görürüm.
-olmam anneeeaa..
-tabii tabii sizinki hep aynı şey: "üşümüyorum üşümüyorum üşümeden hasta oluyorum".

ve evet, hasta olunur.

Anonymous said...

hello deryik, yerinde saptama:) misal suan ben cigerlerim sokulene kadar oksuruyorum ve daha iki gun once elinde hirkayla pesimde dolasan bir anne vardi:))
bizdeki sihirli cumle ise su: kizim terlik giy! devami ayni..

mork.