Friday, October 27, 2006

Mozayik Pasta

250 gr petibor biskuvi
1 bardaktan az seker
1 yumurta
2 corba kasigi kakao
1 paketten (250 gr) az margarin
1 paket vanilya

dunyevi islerle bogusup nefes alamaz hale gelmisken, en mulayim insanlara bile kimi zaman bir haller olur. bir nevi siddete gereksinim duyulur. kimi agirligi kelimelere yukler, bagirir cagirir hafifler. kimi kendini yuzyildir yapilmayan islere gomer ya da hijyenle kaybeder cam hali siler. benim siddet ihtiyacimi da en verimli mozayik pasta karsilar.

on hazirlik olarak temiz bir naylon poset yanlarindan kesilerek duz buyuk bir parca haline getirilir-eller kakaodan ve yagdan kararmisken bu islem cok daha sancili olmakta, tecrubeyle sabit- buskuviler kocaman bir kaba catir catir kirilir. diger tum malzemeler eklenir. kollar gucsuz kalana kadar siddetle yogrulur. hamur rulomsu hale getirilir. onceden hazirlanmis naylona sikica sarilir. torba yardimiyla rulo sekli daha basarili hale getirilir. pasta buzluga atilip, iki saat unutulur. tatli gerektiren her acil durumda dilim dilim kesilip afiyetle yenir.

notlar:
1. hamur cok sertse ve toplanmiyorsa ya da yogurma isinden baydiysaniz, istediginiz yumusakliga gelinceye kadar sut ekleyebilirsiniz ancak tavsiyem hamuru camurlastirmadan sutsuz halletmeniz.
2. sozu gecen margarin karisima eritilmis olarak katilmali, sicak olmasi sorun degil ocakta eritebilirsiniz. Turkiye sartlarinda 1 paket margarin 250 gr, Amerikada bir paket 125 gr'a denk gelmektedir.

8 comments:

Anonymous said...

Mor koyun kardesim sitenizi ilk gunden itibaren ailecek takip ediyoruz. Son zamanlarda biraz kolaya kaciyor gibisiniz. Once havuctan et, patatesten patlican yaptiniz simdi de dandik pasta tarifi vermissiniz. Pasta mi bu canim? Yarinda tavada yumurta cikar. Sevgiler - Solelli Ailesi

Meltem Sozer said...

Bilge hangi biskuvilerden kullandın?

morkoyun said...

sevgili Solelli Ailesi, takdir edersinizki hem ogrenci hem hamarat hem de ekonomik olmaya calisiyorum ama yorumunuzu cok icten buldum. herseye tamam ama mozayik pasta dunya uzerinde uretilmis en eski pastalardan biridir, lutfen hakkini yemeyin. sevgiler.

morkoyun said...

sevgili Meltem, ben bizim bati yakasinin supermarket zinciri safewayin antirikli urunler reyonunda buldugum 'kedem' markali az sekerli petiborden yaptim. ama herhangi bir petibor, napolyonlu marka 'Lu' mesela biraz tereyag koksa da ayni isi gorur fikrindeyim.

Anonymous said...

Mor koyun kardesim, "Lu" ustundeki napolyon degil "Le petite ecolie" yani kucuk okul cocugu, bu konuya aciklik getirmek istedim.

morkoyun said...

sevgili Anonim yine haklisiniz, her uniformali fransizi Napolyon zannetmem buyuk hata:)Napolyonlu buskivi pesine dusen olduysa ozurlerimi iletirim.

SİYAH İNCİ said...

Morkoyun oldum olası mozayik pastayı çok severim. Hem pratik hem lezzetli.Ne var ki margarin miktarı çok.Yine de çok güzel anlattın, diline sağlık.

morkoyun said...

sevgili Siyah Inci, oncelikle gecmis olsun... evet margarin cok, her nekadar hamuru sertlestirip toplanmasini zorlastirsa da ben de orjinal tarifteki miktari elimden geldigince azaltmaya calisiyorum:)