Wednesday, December 13, 2006

Tortilladan kayiklar yapmak


annem artan yemekleri birbirine ekleyip, pilavdan supriz! corbalar, bayat ekmeklerden taze ekmegi aratmayacak kahvaltilar hazirlamada ustadir ancak zaman zaman kantarin topuzunu kacirir:) yaratici mutfak huylari boylelikle hic bizzat bulasilmasa dahi bilincaltina caktirmadan yerlesir, is basa dustugunde ilgili genlerin ve azmin de yardimiyla hayat kurtarir...
resmini gordugunuz karniyarik borekler aslen yufkadan yapilir. yufkanin olmadigi yerde tortillalar abdurrahman celebi muamelesine maruz kalir. pisen borekler en az yufkali akrabalari kadar basarili ve hatta Morkoyun mutfaginin medar-i iftiharidir...

ic bildiginiz borekici, sogan-kiyma-maydonoz-karabiber-tuzdan olusur, belirtilen siraya gore kavrulur.
baska bir kapta: 1 kasik yogurt, 2 kasik siviyag, 1 cay kasigi kabartma tozu, 1 yumurta beyazi (sarisi uzerine surmek icin ayrilir) karistilir.
buyuk tortillalar (burritoluk)
buradaki gibi kesilir. kesilen parcalarin ic yuzune hazirladiginiz yogurtlu karisim abartmadan surulur. kiymali ic doldurulur, sigara boregi gibi sarilir, acilmamasini saglamak icin bitim yeri alta getirilerek tepsiye dizilir-ben sabirliyim hem de yetenekliyim diyenler acilmasini onlemek icin boregin beline maydonoz sapi sarip baglayabilir ama ugrasmaya degmez-.
tepsideki boreklere ince bir bicakla boyuna kesik atilir, uzerine yumurta sarisi surulur, 180 derecelik firina 20-25 dakikaligina atilir. kizarmaya yakin acilan yapraklara domates ve yesil biber istiflenir. sogumasi beklenmeden cay esliginde midede yuzdurulur :)

Afiyet olsun!

14 comments:

Pinar said...

Cok orijinal olmusla, ellerine saglik! Ben de tortillalara bayiliyorum, becerebilirsem deneyeyim bu tarifi. Optum!

didi said...

Nefis nefis nefis!!! Afiyet olsun.

pinomino said...

ne güzeller:) insan yemeye kıyamaz..ellerine sağlık:)

MorKoyun said...

Pinarcim tarifte bir numara yok, zaten pismis tortillalari yumurtalayip kizartmak mevzuu:) uzun yazdigima bakma cok kolay, afiyet olsun..

Tesekkurler Didemcim, maksat once gozu doyurmak:)

Pinarcim resmi cekene kadar zor sabrettim, dumani tuterken insan bekledigi zamana kiyamiyor:)

Blog Sahibesi said...

Hııımmm bende bir dilim istiyorum. Daha yeni kocaman bir sandwich götürdüm ama buna hayır diyemeeeemmm. Ellerine sağlık :)

Kaan&Canan&Atilla said...

Sevgili Komsum
Bu nefis goruntu ile yine beni bastan cikarttin ve gidip tortilla aldim. Az sonra yapilacak ve yenilecek tortilladan kayiklar :) Ellerine saglik...
Sevgiler.

Anonymous said...

Morkoyun kardesim ben senin hayraninizim, diyecek kelime bulamiyorum ben bu goruntuye, of of offf bunun kasarlisi da deli gibi olur, hemen yapacagm, aksama kiyma aciyorum yarin icin.

MorKoyun said...

arkadaslar tesekkur ederim, hepimize toptan afiyet olsun sevdiginize sevindim umarim fikriniz pisirip yiyince de degismez:)

sevgili Nuray hosgeldin, ben su bahsettigin sac kiviricilara takildim, herkes ayni markayi tutturmus gidiyor benim niye haberim yok merak ettim, bilahare arastirmaya karar verdim:)

Komsucum umarim begenirsin, basarili sonuc ve onerileri bizzat bana sikayetleri tortilla ureticisine bildirirsin:)

Sulucancim senin mantilarin yaninda lafi olmaz bunlarin ama sagolasin:)

Anonymous said...

tortilla'dan lahmacun ve borek yaptim ama bu sekilde karniyarik bicimi vermek hic aklima gelmemisti, sevdicegim bir donsun ona gosterecegim bu marifetlerimi :)

Kaan&Canan&Atilla said...

Sevgili komsum, nefis oldu nefis. Tortillanin kokusunu begenmeyen Tocam yemege basladiginda him him nim mim... sesleri cikartiyordu :)) Sagolasin...

emelo said...

off oyle bir bakiyorlar ki - insanin yiyesi geliyor canim.. Boyle de durulmaz ki!

MorKoyun said...

afiyet olsun Banucum, Allah kavustursun:)

komsum Canan afiyet olsun, sikayet gelmedigine sevindim:)

Emelcim Ankaraya selamlar, bu borek hicbisey sen simdi orda neler yersin kimbilir:)

B5 said...

minik yaratici,
tebrikler,
Bunu biz de deneyecegiz..
: )

MorKoyun said...

simdiden afiyet olsun B5 tesekkurler, unutma ama begeni ve oneriler bana sikayetler tortillacilara:) sevgiler...