Monday, February 19, 2007

naneler kururken


yaslanmak dedigimiz kirisiklik, unutkanlik, karamsarlik degil sanki... bir zamana kadar yalnizca fiziksel olarak andirdiginiz annenizin yillar yili kinadiginiz davranis bicimlerini sergiliyor, yuh daha neler dediginiz kimi durumlarin icinde yeraliyor tam da anneniz gibi tepki veriyor oldugunuzu farkettiniz mi hayirli olsun. iyi mi kotu mu hesabi yok ama insanda ister istemez armutluk hissi uyaniyor, illa ki dibe dusuyoruz.
mesela ben, eve gelen misafire yemesi-herseyden yemesi-biraz daha yemesi icin israr edilmesine, gereksiz tembih tekrarlarina, zaten toplu olan odalarin derleme calismalari sonucunda aradigin bulunmaz bulundugunda ise yaramaz hale getirilmesine ve en cok da gurultulu telasa kizar-d-im. sofrada tabagima konudugunda tanistigim yemekleri artik kendim yapip yedirdigimde, aksilik olacagini bildigim durumlarda sayisiz tekrar yapmazsam aksilik oldugunu test ettigimde, ayni anda evisi yemek alisveris odev sinav cinnet gibi birden fazla olaya bolunup koordinasyon saglamam gerektiginde veee cok yakin zamanda 'ben hic gormedim, ellemedim, biraktigin yerdedir' beyanatim esliginde aranan muhim kagit parcasi mutfak copunden cay lekeli ciktiginda zamani dondurup disardan baktigim sahsi daha once gormedim ama kirk yildir taniyor gibiyim.

yazdiklarim kurutacagim naneleri ayiklarken aklima geldi, cok durmadilar, gecti. sahi aranan sey hic birakildigi yerde bulunmus mudur ya da hirka gercekten de biraz bol mu olur??


(bilmeyene tuyo: gazeteye ozenle serdiginiz nanenin uzerini yine gazeteyle kapatirsaniz kararmaz-mis)

11 comments:

YOK Kİ said...

yaslandikca ben anneme benziyorken annem de anneanneme benziyor. sadece hareketler degil yuzlerimiz de. ayni seyi sevgilimin annesinde de goruyorum.

anneden bebege babadan farkli olarak mitokondriyel DNA da aktarilir (yani anneden birazcik daha fazla genetik materyal aktarimi soz konusu). acaba bu mudur bu benzerligin sebebi?

not1: dogum gununu kacirmisim. gec de olsa nice guzel yillara.

not2: nanelerin boyle kurutuldugunu bilmiyordum. tesekkurler :)

Anonymous said...

Bence genetikle ilgisi yok, yillarca birlikte yasamak sonucunda farketmeden taklit etmeye basliyoruz, yillar sonra bimlerce kilometre uzakta olsak bile. Cunku ben hem annemle hem de babaanemle ayni evde aysamis bir insan olarak, sadece annemin degil babaannemin de hareketlerini, laflarini tekrarlar buluyorum kendimi.

Daphne said...

:) sanki ayni benim annemin huylari bunlar...ve evet bende bu yonde son surat ilerliyorum. yanliz henuz biraz daha rahatim anneme kiyasla, yani henuz o mertebeye ulasamadim ben :)

bosuna dememisler "anasina bak, kizini al" diye. cunku onlar bizim gelecek hallerimiz...

teyzenteyfik said...

Ben nane kurutmaya takildi. Simdi mi naneleri kurutma zamani? Bildigimden degil de erken geldi bana sanki. Ve cok heveslendim bu ise ama ne yazik ki simdiki hayatim hic müsait degil nane kurutmaya.

Sevgiler

bembi said...

ben de o ısrar üstüne ısrarlara ve müdehalelere hiç tahammül edemem. ama şimdi annemin özellikleri bende de beliriyor. büyümekle mi ilgili, uzun süre birlikte yaşamış olmakla mı ilgili bilmiyorum. kızlar annelerine erkekler babalarına benziyor. ama erkeklerin en çok saçları benziyor :) kel olup olmayacağını anlamak için, bkz. babasına

Anonymous said...

Ben de kurutmaya degil de kokusunu duymaya heveslendim Evrim. Morkoyun ne guzel serpmissin boyle naneleri hevesle sanki, yogurt corbasina ne guzel gider simdi kuruyunca. Suzme yogurt buldum burada, artik bu corbayi yapabiliyorum diye mutluyum.
Sevgiler
Sanem

MorKoyun said...

yok ki, cok bilimsel aciklamissin ama ben zaten bu iste genlerin payinin birlikte yasamaktan fazla oldugundan emindim, sadece gorerek o kadar huy kapilmaz:)kutlama icin tesekkur ederim, nanelere gelince saplarindan ayirip herhangi bir Turk gazetesinin ustune birakiyorsun birkac hafta:) ama muhim ve zor olan onceki yorumlardan birinde BlogJandarmasinin da belirttigi gibi Turk gazetesi bulmak:))

Sulucan, sen TMcisin karisma genetik islere, biz burnumuzdan soluyarak bezelye caprazlarken sen kitap okuyordun, ayibinla otur bence:))

evet Defnecim, topuna bakarak da bezi alinir ama o artik kullanilmiyor, unutulmasin diye yazayim dedim:) o telas o tantana zamanla gelir hiic merak etme:))

TeyzenTeyfikcim nane kurutmak icin ne zaman ne mekan lazimdir yeterki buzlukta birkac torba manti, koyusundan bir kap yogurt, hicbiri yoksa zaman zaman pisirdigin makarnan ve sosun olsun:) bizim buralarda marketin sosyetik urunler kisminda kutulanmis gordum yas naneyi (bazi zamanlar kimi sulak yerlesim birimlerinde demetiyle de bulunabiliyor), her neyse, saplarinda ayirip gazete ustunde bir kac hafta unutmak, kitirdak olunca ufalayip kavanoza doldurmaktan ibaret butun is:)

Sanemcim suzme yogurdun hayirli olsun, ben de eski evarkadasimin taktikleriyle onlarin Labne bizim suzme yogurt dedigimiz seyin normal yogurttan cok kolay yapilabilecegini ogrendim. lazim olan tek sey yogurt torbasi ve suzme isini buzdolabinda bekleterek yapmayi akil edebilmek:)) yogurt corbasi alindi listeye afiyet olucak;)

amma yazdim..

MorKoyun said...

bembi kacmis aradan:)dogru bir tespit yapilmis, kalitimin cinsiyet alakasindan olsa gerek anneden gelen huylar yeterli degilse suc halaya, erkekler icin de dayiya atilmis:)kellik hassas konu ama kimsenin simdiden moralini bozmayalim:))

Sanem said...

Labnenin ustune nane icine de ceviz kirip getiriyorlardi bir arap mekaninda. suzme isini buzdolabina devretmek en mantiklisi da onemli olan suzulcek yogurdu tutturabilmek. Ben daha mayalamayi beceremiyorum, Pinar'in suzme yogurdunu mu maya olarak kullansam ki, neyse ya, afiyet olsun ;)
S,

B5 said...

sanirim genler daha baskin, annemle 12 yasimdan sonra cok beraber kalamadim.. Ama görenler bile onun gencliginde konustugu gibi tepki verdigimi söylerlerdi.. ben her ne kadar cok farkli kafa yapisina sahip oldugumuzu düsünsem de o tatli, inanilmaz sevgi dolu, güzel kadinla..
Bir de olgunlasma var ki, bu hepimizin bir parcasi, benzemek bir yana..
ne diyecektim asil ? YAZIN COOOK GÜZEEEL! Her zamanki gibi beni gülümsettin ;)

MorKoyun said...

evet Sanem, bahsettigim arkadasim da Lubnanliydi ve de dedigin gibi hepimize hep afiyet olsun:)

b5cim en cok bu gulumsetme faslini seviyorum ben zaten:)