Saturday, April 21, 2007

seyir defterimden

Pitssburgh, PA, Nisan 12

ilk ya da orta ogreniminin en az bir iki yilini Ankara'da gecirenler bilir. en kral okul gezisi MTA muzesinedir. aytasiydi, kemikti suydu buydu derken zaman sel olur akar, ders kaynar, zaten yillar yili ayni yere geziye goturuluyor olmanin verdigi asinalikla 'ne demeye gezi yaptik, gezide neler karistirdik?' konulu kompozisyon ezberden yazilir. oh ne aladir. konuya girisin, seyir defterime dokundugu yer MTA muzesinin resmini gordugunuz nadide demirbasi tiknaz dinozor... Pittsburgh havaalanina inenleri karsilayan bu kadim dost insanda tanidik hisler uyandiriyor, adeta bagrina basiyor. hos bes muhabbet faslindan sonra vedalasip ayrildigimizda dis mekanin soguk havasi beni artik sasirtmiyor, her yer kuresel isinmadan nasibini aladursun uc nehrin kesistigi bol koprulu bu guzel sehir uc mevsim bolgesel islaniyor.

(Dinoyla ilgilenen kalabaligin yas ortalamasi 5 idi, aralarinda boyum uzun kactigindan tek poz resim cekebildim:)

Jerry Seinfeld, Nisan 14

misyonum cok okuyarak kaybettigim zamana denk gezmek olunca hic bos durasim gelmiyor. ilk kulturel aktivite Jerry Seinfeld'le randevum. gosteri biletlerinin, satisa ciktigi dorduncu saatte bittigi dedikodusu etrafa yayilmisken sahneye uzak koseden de olsa bilet sahibi sansli azinlikta olduguma seviniyorum. bir saat once onunden gectigimde insansiz ve yagmursuz biraktigim gosteri salonu kapisini yarim saat sonra suslenip geri dondugumde sagnak yagmurlu ve iki sokak asagi uzayan insan kuyruklu buluyorum. bu topraklarda bunca insani bu vaziyette kumelenmis gormek sik rastlanan bir durum degil. duyan gelmis, nezalet. hayatin anlamini sorgulamaya imkan verecek uzunluga ermis kuyrugun sonuna gecip, topuklu ayakkabi yerine bir semsiye edinmeyi akil etmeyisimin sacimin uzunluguyla alakasini dusunuyorum...

"Sometimes the road less traveled is less traveled for a reason"

salona girmeye hak kazandigimda elimdeki bileti kurulayip coktan vefat etmis ancak hurmeten gomulmemis yergosterici antikamcaya uzatiyorum. sasiriyor, amaan kim anlatacak simdi bunu ifadesi yuzunde derin bir nefes aliyor, merdiveni cik sola don, bir daha cik yine don, yine cik... nefes bitti pek tabii... bileydim catidan inerdim pismanligiyla koltuk mintikama tirmaniyorum... oturdugum noktadan sahnedeki insan, cay tepsisinde orta halli kurufasulye tanesi gorunumunde. mimikler soyle dursun el kol hareketini secebilecegimden supheliyim... yerden kazanmak maksadiyla orta boy bir kalca kemigi genisliginde uretilmis, balik istifi yerlestirilmis koltuklara akin akin insan hucum ederken, Amerikan standartlarinda bir bey sevdicegini diger yanina alarak yanimdaki bos koltuga yaklasiyor ve koltuga sikisiyor. oturmak kelimesi bu eylem icin uygun degil zira amca bosluklara difuzyon yoluyla tasiyor. Seinfeld oncesi sahne alan uvertur komedyen sayesinde kaptirmis gulerken son kale ortak koltuk kolumuzu kaptirmam hic de iyi olmuyor...

derken Jerry Bey sahne aliyor. once yavastan bildik espirilerden sohbeti aciyor. yillardir komikligini koruyan yerel ve ulusal haber bultenlerinden derleme andonluklara, antipatik hava durumu sunuslarina, trajikomik reklam yalanlarina deginerek isinma turlarini bitirip bizzat kendini, evliligini, annesini, cocuklariyla iliskilerini anlatmaya baslayinca cosuyor, tutana askoluyor. gunluk hayatin siradan hallerini farkeden herkesten farkli olarak bu halleri genelleyip ozetlemesi, gulmeye doyulasi cumlelerle lafa dokmesi, bir de bunu yaparken cok eglenmesi gercekten takdir edilesi. yuzunu secemedigimden 53'unde olduguna sasiriyorum. insana sunulmus en guzel hediyelerden birinin mizah anlayisi oldugunu dusunuyorum, uretebilmek kadar tuketebilmek de meziyet nitekim...

cok gulduk cok aglamasak bari temennisiyle seyrimi defterlemeye devam ediyorum...






buralarin yerlisi Batman'in objektifinden Downtown










8 comments:

pecete said...

Dino'nun (senin Dino'nun herhalde uzaktan akrabası diyeceğim ama birisi bozulacak, benimki mi seninki mi bilemedim!)espri bakımından en sevdiğim adama bilet almış olman ve ordan naklen yayın tadında haber yapmış olman pek makbule geçti. Ailecek yazından zevk aldık vesselam!

Sanem said...

Yandaki kahve guzel olmus, bir dahakine yaninda acibadem likoru alsam ben?

B5 said...

Seinfeld gercekten komik mi? Arkadaslarim da yillardir bayilirlar ona..
Tv de izlerken hep cok kotu rol yaptigini dusunurdum, gozlerinin -ben rol yapiyorum ve guluyorum- seklinde konusmasindan oturu..
Hazir cevapligina ise birsey soyleyemem, kesinlikle bir baska yetenek...

Son fotograf da cok guzel, MARVEL den firlamis gibi..
-------
Kahveyi simdi farkettim ve bayildim :) Cok seker!!

B5 said...

--Ama sakizli lokum bilmiyorum ben ...(?)
Recineli aromalardan?

MorKoyun said...

Afiyet olsun Pecete'cigim, ben zaten sirf anlatabilmek icin geziyorum:)

Yasin tutuyorsa neden olmasin Sanem:) Acibadem demisken, olsa da yesek:)

Seinfeld bence gercekten komik bir sahis, hem de cok zengin ama bununla cenemi yormak istemiyorum:)) Dizide surekli gulumsuyor olmasi, orada o an ne isi var bilmiyor havasi konusunda hemfikirim ama adamin isi gozlemek, anlatmak ve Costanza effect (verdigi kararin tersini uygulayarak hayatta kazanmak:) gibi etrafa yayilan terim yaratmak:))
Gotham city orasi, suclular asagida;)
Sakizli lokum bilinmez mi a b5'im?:)AliUzun sahane yapar Ankara'da, yazarken yutkundum bak:)Yalniz disler takmaysa ya da hatiri sayilir dolgu varsa deneme bile:))

Berceste said...

Ben de yazının koltuk kolu estantanesinde kopmuş bulunmaktayım! Gittiğim sinema, tiyatro vs bilumum bu tarz yerlerde, bir de uçaklarda o kale kapılmasın diye özel uğraşlarım vardır :P Gayfede de çiçekler bilem kusur kalmamışlar, eline sağlık Bilge. (Hep birlikte dilimizi yara yaptık, ben kendiminkine biber sürüp geliyorum, ne o gayfe, estantane falan! Cık cık cık ayıp bana :( Sana da şu noktalama işretleri ve Türkçemizin güzelim harfleri münasebeti ile cık cık cık Bilge!)

Anonymous said...

MTA ile başlayıp Seinfeld ile biten bir macera :)...ifade gücün gerçekten çok kuvvetli, sabah sabah beni çok güldürdün...ayrıca da senin adına çok mutlu oldum...grş.

MorKoyun said...

Aldim sifirimi oturdum Berceste:)) Yok inat olsun diye yapmiyorum, yazarken hizimi kesmiyorum, bittiginde de geri donup nal toplamak zor geliyor:) Durumum kroniklesmeden kendime ceki duzen verecegim:)

Pofitcan nerelerdeydin? Dur ben sana bir e-mail atayim, hem daha kutlanmamis bir dogumgunu borcum var sana;)