Wednesday, October 24, 2007

belirtiler


Mezuniyete bes kala felci (mbkf) Terminal graduate paralysis

Belirtileri: kronik, gucten dusuren ve kimi zaman oldurucu olabilecek bu durum, yuksek lisans calismalarina kendini adamis populasyonun karsi karsiya oldugu davranis bozukluklari icinde en ciddi bicimde tehlike arz edeni ve belki de en yayginidir. semptomlar genelde yuksek lisans calismalarinin dorduncu senesinde gorulmeye baslanir, yine de disiplinden disipline farkliliklar arz edebilecegi soylenebilir. ilk isaretleri genelde orta derecededir, bu nedenle fark edilmeyebilir ya da gormezden gelinebilirler. hastanin medya aliskanliklarinda bir degisiklik bu belirtiler arasindadir. hasta, evvelden duzenli takip ettigi akademik dergileri bir yana birakip southpark, hatta reality showlar (bkz: size anne diyebilir miyim) izlemeye baslayabilir. daha ileri seviyede semptomlar arasinda tez basligini surekli degistirmek, asistanlik gorevlerine asiri zaman ayirmak, binlerce saatlik calismanin urununu surekli yanlis kopyalamak, hatta olasi bir bilgisayar hatasi sonucu kaybetmek yer alir. yine ilerleyen zamanlarda, tum dusunsel aktivitelerde fark edilecek derecede dusus; asiri heyecanlanma; gece terlemeleri; kaynakca korkusu; virgul takintisi ve danismanindan kacma gibi davranislar gorulebilir. en uc orneklerinde, hasta epistemolojik afazi (kimsenin hicbirsey bilmedigine yonelik derin inanc); marazi derecede kendisine deger vermeme, bunun yani sira paranoyakliga varan her olayda kendini kurban olarak gorme; acik, basit ve anlasilir bicimde yazabilme yetisinin kaybi gibi cok ciddi bozukluklardan magdur olur ve ne kadar acidir ki ergen donemde veda ettigini sandigi aknelerle yeniden bulusma; hatta ve hatta parmak emme, altini islatma gibi psikolojik gerilemeler de yasayabilmektedir. 'dosyalamada hata' vakasi mbkf'nin ozellikle ic burkucu ve cok az anlasilabilmis bicimlerinden birini temsil etmektedir. bu vakalarda hasta, tamamladigi tezini dosyaladigi, son rotuslarini yaptigi gecede bilinmeyen nedenlerden oturu ortadan kaybolmaktadir.

Doktoracilar, siz de daha fazlasi varsa hastaliklarin devami icin:

the chronicle of higher education
the chronicle review
march 4, 2005
advanced symptoms of advanced degrees
by lawrence douglas and alexander george
Turkcelestiren: (oridikgubidik, 05.03.2005 , eksisozluk)

fotograf: durumun anlam ve onemini vurgulayan bakis

11 comments:

EKMEKÇİKIZ said...

MorK.cığım,

Zordasın!
Ancak ben bu akademik akriyer işlerinden hiç anlamam, hiç tecrübem yok. Olsa olsa öğrenciliğe benzetebilirim ki, ııyyy!

Dayan, geçecek bitecek desem.
İşe yarar mı?

Sevgiler.
:)

k.i.s.d. said...

Ahmet'e Ayşe demek, danışman hocaya aşkım diye seslenmek gibi kavramsal kargaşaları da lütfen göz ardı etmeyelim.

Bu arada yazının başlığını okuyup kuşun bakışını da görünce aşağıda anlatılmak istenen düşünceye bir bakışta vakıf oluyoruz. Süper.

Anonymous said...

Amanin Mor Koyun,

Onumuzdeki aya ben de savunuyorum doktora tezimi... Tutusmus bir haldeyim.
Biraz advisordan kacis, biraz "askimizin solmayan gulu" dizilerine sardiris,o benim iste.
Dermansiz derttir PhD...

JTB (JourneyToBlue) said...

vallaha ben de de aynı semptomlar var, hele akneler..!! hayatımda yüzümde akne görmeyen ben 33 yaşında sahip oldum bir dolusuna..
üff ya, bitsin demekle bitse keşke:(( sıkıldım okumaktan, ama en çok yaza-mamaktan!!
eline sağlık, harika bir ifade olmuş.. ve en booolundan çok şans sana..

sunrise said...

Az kalmis sik disini. Cok guzel gunler seni bekliyor. Bir anda herseye gulerek baktigini goreceksin, hepsi bir ani olarak kalacak hafizanda ve bu guzel blogta.

Sevgiler

maya said...

Eyvah eyvah.. Cekecek cilemiz var desene..

müzi said...

ben de boyle fotograftaki gibi bakiyorumm :(

HMF said...

MorKoyun yaaa:)sIkILma bu kadar..hepsi gececk, hepimiz (en cok da sen) gurur duyacagiz seninle:)

gecen hafta egitimde bir kizi, hic gormedigim (pastel boyali otoportre haric) sana benzettigim icin "eheh, meraba, acaba sizin bilge adinda gida muh. bi tanidiginiz var mi?" diye komik sorular sordum..superim yaa

MorKoyun said...

Ben de anlamam EkmekciK.cigim:) Hem siz guzel dilekler iletirsiniz de ise yarama mi? Yarar tabi:)

Deli kardesim ne alip veremedigin var Ahmet'le Ayse-gul'le anlamadim ki:) Ne dirdirciliklari kaldi ne kafasizliklari canim:))
Kavram karmasasi bizde genetik, anneden geciyor:) En kucuk cocuga mi sesleneceksin misal, en buyuk kardesin isminden baslayip, yegenleri gecip geliyorsun asil isme:)))Ve ne gariptir ki daha ilk yanlis isimde kimin kastedildigini anliyorsun:))

Anterior'cum guclu bi defans temenni ediyorum sana, 3-5-2den yola cikarak sinav oncesi seminerde jurini orta sahada yeteri kadar bayabilirsen sinav sirasinda atagi bir derece hafifletirsin:)Kolay gelsin:)

Tesekkur ederim Dilayra, sana da aynilarindan diliyorum, bol sabirlar:)

Evet evet hersey cok guzel olacak Sunrise:)ama bitince degil, is bulup, 5 senelik zerzevati bavullara doldurup tasinip, yeni bir sehre alisinca;)Insanoglu doyumsuz..

Kayipkedican, gozun korkmasin, dirdira da bakma o kadar da kotu degil demek isterdim ama diyemem yalan:)) Kendin etmissin madem kendi usulunce bisiler bulursun:)

:)Muzi, bana artik yaprak dokumu bile agir geliyor. Yavas gelisen, diyalogsuz, hafif yayinlar izliyorum, binbirgece favorim:))

Hidroksi evet supersin:) Hic tanimadigin bir kiza sirf bana benziyor diye usulca sokulup merhaba diyenlerin sarkisi geldi aklima bak:)) Bloguna da dedigim gibi hep yazicam edicem ama icraat sifir:) Yazalim canim:)

EKMEKÇİKIZ said...

Sayın Akademisyenim,

Tabii ki "akriyer" işlerinden sen de anlamazsın, ben de anlamam.
Ne dimekse, artık?

Anlaşılan o ki, hiç bi şeycikten anlamıyom.:)

ycurl said...

Az kalmis s1k disini! Bitince kisa bir bosluk hissedeceksin. Normaldir gecer ;)