Thursday, February 21, 2013

Yasemin'in cekirdek ailesini citlerken


O gun: Temmuz 2009 (cocuksuz blogger- arsiv)
Tatil etkinlikleri kapsaminda deniz-sezlonk, sezlonk-deniz kisirdongusunun ekseriye sezlonk kisminda elimdeki Uykusuz ciltlerini bitirdigimde Puslu Kitalar Atlasi'yla basbasa kaldim. okudugumu anlamak icin ihtiyac duydugum konsantrasyonun, etrafimi saran plaj ortaminda bulunmadigini, kitabin ilk sayfasinda onikinci kere basa donerken kabullendim. unlu cenazesi esintili gozluklerimi taktim, izledim, dinledim.
ilk tespit plajdaki goze batan kiz cocuk fazlaligi. firfir puantiye ve goz alici renk cumbusunun algimi perdelemesi bir yana, 0-6 yas arasi bebelerin yuzde 80'i kiz ve kizlarin yuzde yuzu geveze... yeniyetme isimlerin hakimiyetindeki sahil ornek grubunun temsili elemani sectigim Yasemin sayesinde, cocuk yetistirme uzerine hic de lazim olmadigi kadar fikrim/endisem/ cok bilinmeyenli denklemim var artik..
tipik bir yasemin annesinin tercihi, yasemin'i diger insanlarin tatil kalitesini bozmak uzre plaj ortamina salmadigi zamanlarda, kiziyla kaliteli zaman gecirmekten yana. komsu sezlonk ve sig denizde yuksek desilbelle gecen sozkonusu zaman dilimine dair en bariz rahatsizlik, yasemin'in cocuk safligini mutemadiyen asan cok bilmis/ukala/uyuz tavirlari oldu.. sasirdigimi soyleyemem zira yasemin'in annesi yasemin'le o kadar buyukmuscesine, seviyeli ve elit konusuyordu ki, bir sure sonra yasemin'in hayatinda gudumlu anne terliginin hic yer almayacagi fikrine icim buruldu..

tum bunlarin ustune sonraki sabah, yasemin ve babasi yuzmetrelik sucuklu tost sirasinda onume dustu. her bes cumlede bir 'yasemin sen bir prensessin, aferim' tasdigini veren yasemin babasini bir an kollarindan tutup sarsmak, omzunu azi kesilmis sucuk kangaliyla durtmek istedim. yasemin prenses filan degildi. super simarik bir veletti ve pek tabii atlikarinca'nin mariyahuakina'si olabilirdi.. zaten, ozel olmak neden bu kadar onemliydi ki? insan buyudukce baskalarinin da en az kendisi kadar ozel oldugunu gorup, siradanligini er ya da gec kabullenmez miydi? Yasemin, gayet siradan bir hayatin bazen her seyden guzel olabilecegini kimbilir ne kadar gec fark edecekti. hepsinden gectim, sadece bes dakika sessiz kalabilecek miydi?
sanmam.
bu yaziyi tatil donusu yazip kaydetmeyi secmemin nedeni, ailemde, etrafimda, bloglarda yasayan milyorlarca yasemin annesinin dolustugu gruba elbet birgun kendimin de dahil olacagi fikrinin beni urkutmesiydi. geleneksel cocuk yetistirme metodunun belliki suyu cikmisti ve en mukemmel meyveyi yetistirmek isteyen ebeveynler, bilinc seviyesi citasini her gecen gun daha da yuksege itiyordu. bunun herhangi bir tarafi kotu olabilir miydi ki derken ve sorum cevapsiz kalirken Time dergisinin basligi takildi gozume. Kitapcida bir cirpida okudugum makalenin basligi overparenting'di ve hatta bu tip ebeveynlere helikopter ebeveyn denmekteyti..
Cocugu, planlandigi gunden itibaren siki ablukayla hayat projesi haline getirmek, kafatasi capini gugillayip yasitlariyla karsilastirmak, kalem tutus seklindeki ergonomiyi gelistirmek gibi orneklerle uzayip giden listenin neresine cizgi cekmek lazimdi hic fikrim yoktu. Cocugu elinde yarim ekmekle butun gun sokaga salmak ki yapilmisini gordum ve hayatina asiri mudahale etmek arasinda bir yerde durmak en guzeliydi muhtemelen ama ora kimbilir nereydi. zaten, kendi Yasemini sozkonusuyken, insan, kendine ne kadar soz gecirebilirdi?
Bu gun: Subat 2013 (prenses annesi blogger)
yazinin tamamini yaladim gitti..

14 comments:

dikiş-terapi said...

:))

Nuray

Herbert said...

hahahah

Anonymous said...

insanoglu kus misali degil mi?:)) bir o fikir de bir bu:)))
mork.

Anonymous said...

anne olunca anlarsin herb.:)
mork.

hulyalar said...

cesur yazi olmus mork.
tebrik ettim yine.
imza:baska bir prensesin bloger annesi:)

La Loba said...

Yasemin ya da Berkecan annesi değilim ama senin 2009 yılındaki fikirlerinin altına 2013 halimle imza atarım. Bunun yanı sıra büyük konuşmak istemem ama çok ürkütücü olduğunu belirtmeden de geçemeyeceğim Mork'um.

Anterior chamber said...

Ay guldurdun yine koyuncan :)
Bunu yazabildigine gore bence gayet iyi durumdasin. Prensesin ve bu yaz sahillerde senin sezlong komsularin, tost siradaslarin olacaklar adina sevindim :)

MorKoyun said...

Hulu, aslen kizimla pek prensesmiscesine konustugum soylenemez:) kultur mantari boyutunda zaten en fazla coko prens olabilir:)) anne terligiyle de ergenlikte tanistirmayi planliyorum..

MorKoyun said...

lombigim benden mi urktun??:)) saka bir yana 2009 satirlarimdaki tedirginlikten suan eser yok. hersey halloluyor her zaman dedigim gibi:) ister prenses ister sogan cucugu olsun dunya kucuk kizlarla guzel:))

anthcham.'cim, yillardir sessizlik hakkimi kullandigim yeter, bu yaz sahilleri 'annnooooe' ve 'bappbaa' kelimeleriyle cinlatmaya geliyoruz:)

La Loba said...

Yok yahu senden ne ürkecem :D heheee. Kendimden ürküyorum. İstemiyorum cart curt diye atıyorum ama bir zaman gelecek isteyecem. Hayırlısı diyoruz şimdilik .

melontheroad said...

Yazıya çok Herb'e yaptığın yoruma daha çok bayıldım:D

Anonymous said...

Yav çok seviyorum seni uleyn! Keşke daha sık yazsan :P

Tumbi

MorKoyun said...

lombigim, tam da yumurta kapiya dayaninca hallolur o isler yaziyordum ki, eneeeem bir ozlu sozun daha kaynagini bulduk iyi mi:))) gez toz ye ic eglen sinemaya git sessiz otur romantik takil filan sonra baktin hicbiri icini acmiyor artik hala kasiniyorsun iste o zaman dogurursun:)

mel.:) bildigim kadariyla dogurmadi hala:)

tumbi, kimsin bebisim?:))


evinkedisi said...

Sonuna kadar katılıyorum benim iki numara ablasının okuluna başlamak için bir assessment a girdi, görüşmede öğretmen çocuğu çok cici bir şekilde odasına alıp onunla oyunlar oynarken seviyesini ölçüyor, çaktırmadan, aradan üç gün geçti başka bir veli beni durdurdu, dedi ki çocuğunuzu duydum o okula yazdırmışsınız acaba ne sorular çıktı? He dedim kaldım, benim çocuk o sırada bacağımdan ayak bileğime kayma durumundaydı yorgunluktan. Bilemem ki ne sordu kızım dedim, puzzle yaptık dedi bizimki ama umurunda değil, kadın sanki çocuğu üniversite sınavına girecekmişçesine benden kopya almak için çırpınırken dedim ne oluyoruz yav, gittiği ana okuluna sosyalleşsin diye yolluyorum veliler el yazısı öğrenemiyorlar güzel cık olmamış diyorlarmış, valla allah akıl fikir versin amin.