Monday, February 10, 2014

Lila-ikibucuk

Hi yani selam,
Beni okula yazdiracaklar. annem mahalle mektebinde (play-based) diretiyor, babamsa semsiefendi okulunda (montessori) israrci. bana kalsa caddedeki ayakkabici suleyman amcaya cirak olurum. zanaat ogrenmek gibisi yoktur herhalde. benden tavsiye, nasil becerirsiniz orasini bilemem ama ilk cocuk olmayin. deney maymunundan halliceyim yeminle. icten ice de sevincliyim aslinda. bir suredir ev basiyor bana. iki insan gorurum, birlikte kudururuz, resimdi muzikti derken iyi olur gibi geliyor. ah bi karar verebilseler ben de ona gore hazirliycam kendimi. bahcesinde tavukla tavsan olan okul mu, ogretmenleri az catlak olan okul mu, uc gun mu bes gun tam gun mu karar veremiyorlar ki anasini satayim. bu ay sonuna kadar muhlet verdim yoksa calicam suleyman amcanin kapisini.

Ingilizceyle basim dertte. az bucuk anliyorum olan biteni ama hala tadim kacik. ben ki (eski) turkce'de aruz vezniyle siirler yazmaya baslayali, divan edebiyatina merak salali, birlesik fiilli yuklemlerle donattigim kompozisyonlarimi soru cumleleriyle baslatali aylar olmus, verisdiket? dediklerinde bir sure kitlenip, akabinde yellow diyorum. evet hallolur biliyorum ama icleniyorum.

Musiki derslerine ara verdik. bana gore hava hostu, calip soyluyorduk da annem baymis. onun yerine bale sinifina kaydolduk bir donem. tutuler mutuler, pembe babetler, tuller cicekler bocekler derken bir sure sonra resti cektim. prenses dansi filan tamam da o hoplamalar ziplamalar bana gore degil gibi geldi. cok da emin degildim. gerci sekiz kisilik siniftaki hicbir kizcagiz ne yaptiginin tam farkinda degildi ama hepimiz ayni anda sacmalayinca komik gorundugumuzu tahmin ediyorum. donem sonu gosterisi videosunu hala izleyip guluyorlar. ayip aslinda. sanat icin sanat yaptik, anlamadilar.

Ara sira takildigimiz bir de resim sinifi var. proje ustune proje yaratiyoruz. kes yapistir, katla yuvarla, boya badana.. bu sonuncusunu ben teklif ettim bizimkilere. onca projeye luzum yok, israf, elim firca tutuyor cok sukur, giriselim koridor duvarina dedim. simdilik yok mok dediler ama ilk hamleyi benden bekler gibiler. baslamak bitirmenin yarisiymisti nasilsa.

Yine gitmem gerekiyor. yemek, uyku, banyo.. bir isi de bensiz yapabilse
su kadin!
Opt.kib.
Lila

12 comments:

Ipek said...

Hahahahaha yine çok tatlısınız anne-kız! :) Gülümseyerek ve kendimizden bir sürü şey bularak okudum.. Montessoriyi ben de düşünüyorum da tuvalet meselesi var işte.. Görünüşe göre siz hallettiniz, alkışlar Lila'ya! ;)

MorKoyun said...

No noo, hic birseyi halletmis degiliz tuvalet konusunda:) inatla reddediyor bizimki medeniyeti:) bezimi takarim rahatima bakarim mantiginda:))
Okul Eylul ayinda baslamasi icin, simdiden bekleme listeleri, mulakatlar falan filan.. cocuk daha 3 degil biz universite tercihi yapar gibi geriliyoruz ailecek:)

Moonshine said...

Biz Montessori'den memnunuz bayağı diyeyim, anneyi de bu tarafa çekeyim :) İngilizce ortalama 1 ayda halloluyor, hiç merak etme(yin). Olan Türkçe'ye oluyor yalnız okula başlayınca (özellikle tam gün giderse). Evde hem anne hem baba Türkçe konuştuğu halde unutulmaya yüz tutan, korumanız ve unutturmamanız gereken dil o oluveriyor.

zeynep said...

abovv okullar orda da mi oyle, burda da baya mesakkatli okul arama ve kayit isleri.

Ilk said...

Lilacigim ben de operim :)
Okul konusuna epey calismis biri olarak sunu soyleyebilirim. Play based ya da montesorri tipi okullarin iyiligi cocuguna gore degisiyor. Biz en basindan beri Montessori icin oglana en uygun olani diye dusunuyorduk. Fakat sandigimizdan cok daha siki bir ders programi ve disiplin, disarida gecirilen goreceli daha az sure, sinifta her seyin el altinda olmasi vb. bizim ozgur ruhun kaldirabilecegi seyler olamadi. Zaten cokca arastirip buldugumuz ilk okul dort haftanin sonunda cocugu istemedi. Su an play based bir yerde gayet mutlu. Muhtemelen bunlar Lila icin sorun degildir, gayet uyumlu olabilir M.'ye. Okullar icin yazilan review'lar kiymetli ipuclari veriyor aslinda (kesin bakmissinizdir ama yazayim dedim).
Dil konusunda da sikinti yasadik biz. Yolumuz konusma terapistlerine dustugunde okullardan, ogretmenlerden ve hatta okul psikologundan duydugumuzun aksine (ve aslinda en basindan beri bildigimiz gibi) anne baba cocuguyla ile iletisimini ana dilinde yapmali diye ogrendik. Fakat bu cocukla İngilizce konusmayacagin anlamina gelmiyor. Cocukla Turkce konusup bak bunun İngilizcesi de soyle diye aktarmak faydali oldu bizde. Gunluk iletisimi Turkce kurup İngilizce kitap okumak da ise yariyor. Dr. Seuss 'Green eggs and the ham' kitabi cok kiymetli bizim icin. Tum itiraz cumle kaliplarini bu kitaptan kavradi. Malum itiraz edebiliyorsan konusabiliyorsun demektir :).

Bir de cocugu İngilizce okul ortamina hazirlama hazirlamak icin 'standart okul sarkilari' dinletip kulak asinaligi yaratabilirsiniz.

MorKoyun said...

Evet Moonshine, butun deneyimli annelerden ayni seyi duyuyorum, Turkce'nin korunmasi hassasligi konusunda. Montessori icin de herhangi bir tarafta degilim aslinda, Maria M.'nin ciragi olabilecek tanimda Lila:) hicbirseyden haberimiz yokken bile kendi M. duzenini kurmus meger odasina, eve, aktivitelere. Alternatifi de oldukca iyi, ilgili, ozenli ve duzenli bir play based okul. Kabul durumlarina gore gozden gecirmeyi planliyoruz.

Zeynepcim, oldukca sancili okul kayitlari. Hirs yapmis veliler hamileyken dolduruyor bekleme listelerini:) Basvurup kabuller arasindan seciyoruz:) Ben stres kismini yok etmeyi basardim sanki, atla deve universite degil cocuk 3 yasinda, mutsuz olursa zor ama degistirme sansimiz var, nefes al nefes ver gibi seyleri surekli tekrarliyorum:)) Hepimize kolayliklar..

Meryemcim yazdiklarina katiliyorum. Biz de basindan beri benzer taktiklerle devam ediyoruz dil konusunda. Turkcesi bu yani su demek bu demek gibi aciklamalar, sarkilardan ve Ingilizce kitaplardan kaliplarla da ingilizce destekliyoruz. Lila oturup tavla oynarken cay icebilecegin bir yandan da sohbet edebilecegin bir karakter:)) ic sesini gercekten duyabilsem onun agzindan yazdiklarimi dogrular gibi geliyor:) bu yuzden M. de cok kaotik olmayan bir play-based'de hepimizi mutlu eder gibi..
Yorumlariniz icin cok tesekkurler:)

Ilk said...

Ikinci bir cocuk yapacaksam tavla oynarken cay icip sohbet edebilecegim bir Lila gibi olmasini istiyorum, n'ooollllur! Eger anlattigin gibiyse zaten, nereye gitse sonuc harika olacak sanki :). Bol sans, bol kolaylik ve Lila'nin harikaliklarinin devamini diliyorum :))

MorKoyun said...

:)) Meryem bir zaman esinin de senin de hareketli cocuklar oldugunuzu okudugumu hatirliyorum. Ilgar'in atesinin kaynagi malum:) Bizde durum yuzde elli sans idi ve tam olarak benim dibime dustu Lila. Rivayet olur ki, ben cocukken annane gunlerinde saatlerce laf cevirir oldukca da keyif alirmisim :)) Ikinci elimizde patliycak gibi hissediyorum baba tarafinin cocukluk yaramazliklari da dillere destan:)
Ama mumkunse ben de o mavis afacan surattan istiyorum:)

Öykücü said...

:) Lilanın ağından yazdığın yazılar favorim.

Benim kızım 3 yaşını da geçti ama kreşe falan yollamayı düşünmüyorum.Haftasonu yüzme kursu, bale , play sınıfı art sınıfı geziyoruz beraber.

Burada öyle bekleme listesi vs olmadığı için şanslıyız:)

Sevgiler.

Anonymous said...

Nice yaşlara, Allah uzun ve sağlıklı ömürler nasip etsin. Allah analı, babalı büyütsün. Allahım hiç birimize evlat acısı göstermesin.

Takip ediyor muydun Elif'i bilmiyorum ama 21 martda kızını kaybetti. Çok üzgünüz. Ben hala kendime gelemedim. Haberin olsun istedim.
http://elfony.blogspot.com.tr

Ebruli

Berceste said...

Oyum mahalle mektebinden yana! Montessori beni boğuyor :P

seolara said...

Harika paylaşımlarınızı ilgi ile takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Cafe Malzemeleri
Endüstriyel Mutfak
Etsiz Çiğ Köfte
Patatesli Börek
Mercimek Köftesi
www.biberdolmasi.com